1. HABERLER

  2. HABER

  3. Rusya'da On Binlerce Kişi Meydanlarda...
Rusyada On Binlerce Kişi Meydanlarda...

Rusya'da On Binlerce Kişi Meydanlarda...

Son 20 yılın en büyük gösterisinde muhalifler, Moskova yönetimi tarafından izin verilmeyen meydana indi.

10 Aralık 2011 Cumartesi 20:25A+A-

Rusya’nın başkenti Moskova’da, Duma seçimlerinde Putin'in partisi Birleşik Rusya’nın hile ile seçimi kazandığını söyleyen onbinlerce gösterici meydanlara çıktı.

Kremlin’in hemen karşısında Bolotnaya Meydanı’nda toplanan yaklaşık 20 bin kişi Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in görevden ayrılmasını istedi. Göstericilerin ilk olarak talep ettikleri Devrim Meydanı’nda gösteriye izin çıkmamasına rağmen göstericiler bu meydanda da toplandı. Yerel saat ile 14:00’da başlayan gösterilerde Kremlin karşıtı “Öteki Rusya” hareketinden muhalif liderler konuşma yapıyor.

Rusya’nın uzak doğusu Vladivostok’da başlayan gösteriler küçük çaplı mitingler şeklinde ülkenin en batısı Kaliningrad kentine kadar yayılmış durumda. Rus basınında yer alan haberlere göre Sibirya, Ulan Ude, Çita, Habarovsk ve Barnaul’da da gösteriler devam ediyor. Protesto eylemleri Rusya Başbakanı Putin’in 2000’de göreve gelmesinin ardından gerçekleşen en büyük gösteri olarak değerlendiriliyor.

Ria Novosti’ye değerlendirmede bulunan bağımsız siyasi uzman Dmitri Oreşkin, “İnsanlar kendi oy haklarının alaycı bir şekilde ayaklar altına alınmasını beklemiyordu” dedi. Bağımsız gözlemciler sandıklarda yüzde 15-20 civarında hile olduğu eleştirisi getiriyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ihlallerin araştırılmasını isterken, internette yayılan bir kısım görüntülerin ise provokasyon hedefli olduğunu savunuyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’dan seçimlerde hile olduğu ile ilgili eleştiriler gelmişti. Putin, Clinton’ın eleştirisini göstericilere bir sinyal olarak değerlendirdi ve Rusya’nın içişlerine karışmakla ABD’yi suçladı.

Diğer taraftan hafta başından bu yana devam eden gösteriler nedeni ile borsa 7 puan kayıp yaşarken, dolar da 31,45 ruble seviyesine çıktı. Citigroup uzmanlarından Andrey Kuznetsov’a göre piyasalar ilk kez siyasi gelişmeleri risk olarak algıladı.

KOMÜNİST PARTİ SEÇİM SONUÇLARINI TANIMADIĞINI AÇIKLADI

Rusya Merkez Seçim Kurulu dün akşam üzeri resmi seçim sonuçlarını açıkladı. Rusya Başbakanı Putin’in liderliğini yaptığı Birleşik Rusya yüzde 49,39 oy alarak 450 sandalyenin bulunduğu Duma’da milletvekili sayısını 315’den 238’e düşürdü. Komünist Parti yüzde 19,19 oyla 92 sandalye, Adaletli Rusya yüzde 13,22 oyla 64 sandalye ve Liberal Demokrat Parti de yüzde 11,65 oyla 56 sandalye kazandı. Muhalefet partileri 6. dönem parlamentoda bir önceki parlamentoya göre 77 koltuk iktidar partisinden kaptı.

Muhalif gösterilere katılmayan Komünist Parti seçim sonuçlarını başkent Moskova ve St. Petersburg dahil birçok kentte tanımadıklarını açıkladı. Parti internet sayfasından yapılan duyuruda, Kuzey Kafkasya bölgesi ve Rusya’nın bir çok bölgesinde ihlaller olduğunu savunan ana muhalefet partisi, “Duma seçimlerinin ahlaki ve siyasi açıdan meşru olmadığını düşünüyoruz” uyarısı yaptı.

Yüzde 3,4 oy alarak parlamento dışında kalan Yabloko da 4 Aralık Duma seçim sonuçlarını tanımadıklarını duyurdu

 

RUSYA’DA ADİL SEÇİM İÇİN İKTİDARA SİNYAL VERİLDİ

Gösteriye katılan Moskova Devlet Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi öğrencisi Valeriya Trohimonko, demokratik bir talep için toplandıklarını söyledi.Trohimonko, “Burada geçenlerde yapılan seçimle ilgili tepkimizi dile getirmeye çalışıyoruz. Bizim herhangi bir karşıt sloganımız falan yok, biz sadece dürüst seçimlerden yanayız. Bence bu eylemin bir anlamı da yok. İktidar yeterince halkın hoşnut olmadığının farkında, eylemler bir şey değiştirmez belki. Burada provokatörler de var, dikkat etmemiz lazım. Kan dökülürse bunun sonucu kötü olur” dedi.

“PARLAMENTODAKİ MUHALEFET GERÇEK MUHALEFET DEĞİL”

Bir diğer öğrenci Vladimir de ülkede adil seçim istediklerini ifade etti. Vladimir, “Adil seçimler istiyoruz. Seçim sonuçlarının iptal edilmesi lazım. Yaşanan seçim ihlalleriyle ilgili itirafta bulunulmalı. Tekrar seçim yapılsın, ve gerçekler ortaya çıksın. Parlamentodaki muhalefeti de gerçek muhalefet olarak görmüyoruz. Ve biz halk adına bu meydandayız” şeklinde duygularını ifade etti.

Emekli bayan Alla Konstantinovna ise, mikrofonlarımıza yaptığı açıklamada “Yeter artık bu yalanlar! Yalan konuşan bu iktidar bıktırdı bizi! Adil olmayan bu seçimler de bizi bıktırdı. İşte seçimlerin adil ve dürüst olması için buradayız. Ülkemizin güzel ve özgür olması için buradayız. Ki temenni olarak başka bir ülkeye gitmeyelim. Ülkemizde mutlu yaşamak istiyoruz. Parlamentoda gerçek bir muhalefet de göremiyoruz” dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN UYARI: "SIKI GİYİNİN"

İlginç bir ayrıntı ise hükümetten protestoculara verilen tavsiye oldu. Rusya'nın devlet ajansı RIA Novosti, Sağlık Bakanlığı Başhekimi Dr. Alexander Chuchalin'in şu tavsiyelerde bulunduğunu aktardı:

'Eğer bir kişi protestoya gidiyorsa, havaya uygun biçimde giyinmelidir. Sıcak ayakkabılar ve çoraplar giyilmesi gerekir. Yün kazak giyilmesi iyi olur ve mutlaka başlık takılmalıdır. Gösteriden döndüğünüzde burnunuzu ve boğazınızı, nefes yollarını açacak şekilde temizlemeniz, sıcak bir duş almanız gerekir.'


 

HABERE YORUM KAT