1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Rusya ve Esed Misket Bombası Kullanıyor"
"Rusya ve Esed Misket Bombası Kullanıyor"

"Rusya ve Esed Misket Bombası Kullanıyor"

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye'de rejim güçleri ve Rusya'nın muhaliflerin bulunduğu bölgelerde misket bombası kullandığını duyurdu.

21 Aralık 2015 Pazartesi 14:20A+A-

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Beyrut kaynaklarına göre, Suriye rejim güçlerinin ve Rusya'nın, eylül ayından bu yana muhalif gruplara yönelik büyük oranda misket bombası kullandığı belgelendi.

Örgüt, yayımladığı raporda, Rusya ve Suriye rejim güçlerinin, Suriye'deki muhalif gruplara karşı 30 Eylül'den bu yana misket bombası kullandığını belirtti.

Misket bombası kullanımı uluslararası anlaşmalarla yasaklanmış durumda. Çok sayıda küçük bombadan oluşan patlayıcının bir kısmı atıldığında infilak ediyor, bir kısmı ise patlamadan çevreye yayılıyor, bu da savaştan sonra bile sivil ölümlerine sebep oluyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, misket bombasının Rusya ve Suriye'nin ortak saldırılara başladığı 30 Eylül'den bu yana en az 20 defa kullanıldığı kaydedildi. 9 bölgedeki saldırılarda 35 sivilin katledildiği bildirilen raporda, bunların 5'inin kadın ve 17'sinin çocuk olduğu belirtildi.

Raporda, Suriye'de kullanılan misket bombalarının Rusya veya eski Sovyetler Birliği yapımı olduğunun altı çizildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Acil Durumlar araştırmacısı Ole Solvang, Suriye'de sivillerin misket bombalarıyla vurulmaya devam edildiğine dikkati çekerek Suriye'nin "gelişigüzel silah kullanmama" konusunda verdiği sözünü tutmadığına işaret etti.

Örgüt, ayrıca, Rusya ve Suriye'den, Misket Bombaları Konvansiyonu'nu imzalamalarını istedi.

Kaynak: AA, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT