1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rusya ve Esed Katlediyor, ABD Endişe Duyuyor!
Rusya ve Esed Katlediyor, ABD Endişe Duyuyor!

Rusya ve Esed Katlediyor, ABD Endişe Duyuyor!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, “Son günlerde Suriye'de artan şiddet olayları hakkında endişe duyuyoruz.” dedi.

12 Nisan 2016 Salı 07:35A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Bakan John Kerry’nin Rusyalı mevkidaşı Sergey Lavrov’la telefon görüşmesi yaparak, Suriye’de artan şiddet olaylarından dolayı kaygısını dile getirdiğini söyledi.

Toner günlük basın toplantısında, Beşşar Esed rejiminin Rusya’nın hava desteğiyle Halep’te direnişçilere saldıracağına ilişkin haberler hakkında konuştu.

“Endişe Duyuyoruz”

Kerry’nin Lavrov’la dün yaptığı telefon görüşmesinde endişelerini dile getirdiğini belirten Toner, “Son günlerde artan şiddet olayları hakkında endişe duyuyoruz. Buna çatışmaların durdurulmasının ihlali olarak düşündüğümüz hareketler de dahil.” dedi.

Toner, iki bakanın ilerleyen günlerde çatışmaların durdurulması kararının uygulanması adına neler yapılması gerektiği ve bölgede bulunan IŞİD ve Nusra Cephesi dışındaki grupların yerlerine dair görüştüklerini söyledi.

Çarşamba günü Cenevre’de yapılması planlanan Suriye görüşmeleri öncesinde Suriye’de şiddet olaylarının artma ihtimaline vurgu yapan Toner, “Çatışmaların durdurulması kararı tam bir şekilde uygulanmadı fakat şiddeti ciddi oranda düşürdü. Tarafların görüşmesinin hemen öncesinde bunun bozulması, görüşmelere zarar verebilir.” şeklinde konuştu.

“Artan Şiddet Olaylarının Müsebbibi Rejim”

Ayrıca Toner, son zamanlarda yaşanan şiddet olaylarının rejim tarafından gerçekleştirildiğini kaydederek, “Rejimin Halep’i geri almak için plan yaptığına ilişkin haberler alıyoruz.” dedi.

Kerry’nin Lavrov’la yaptığı telefon görüşmesinde rejimin Halep’i geri alma planları hakkında konuştuklarını belirten Toner, “Kerry dün Lavrov’la yaptığı telefon görüşmesinde açık bir şekilde hangi grubun Halep’te nerede bulunduğuna dair emin olunması gerektiğini söyledi.” ifadesini kullandı.

“Esed ve Rusya, IŞİD ve Nusra Dışındaki Gruplara da Saldırıyor”

Toner, bir soru üzerine Esed rejimi ile Rusya’nın Suriye’de çatışmaların durdurulması anlaşmasının dışında tutulan IŞİD ve Nusra Cephesi dışındaki gruplara da saldırdığını kaydetti.

Halep civarında Nusra Cephesi güçlerinin de bulunduğu ve Rusya ve Esed rejiminin bu gruba saldıracağını belirtmesi hakkında ise Toner, o bölgede birçok farklı grubun var olduğunu ve bunların ayrımının yapılması gerektiğini söyledi. Toner, “Kimin hedef alınacağı konusundaki planın daha açık olması gerekir.” dedi.

Katliamcı Rejim Geçiş Sürecinin Parçasıymış!

Toner ayrıca bir soru üzerine, Kerry’nin geçen hafta New York’ta yaptığı konuşmada Esed rejiminin geçiş sürecinde rolü olacağına dair sözlerini değerlendirdi.

Çatışmaların durdurulması sonrasında hedeflenen siyasal geçiş arayışlarında Esed rejiminin de rolü olduğuna dikkat çeken Toner, “Rejim bu sürecin bir parçasıdır ve Suriye’de bir tür idare kalsın istiyoruz ki ülkede bir boşluk oluşmasın.” değerlendirmesinde bulundu.

AA

HABERE YORUM KAT