1. HABERLER

  2. HABER

  3. Rusya ve Çin'den Esed'in Katliamlarına Vize
Rusya ve Çinden Esedin Katliamlarına Vize

Rusya ve Çin'den Esed'in Katliamlarına Vize

Muhalifler, Rusya ve Çin'in BM'deki vetolarının rejime "Hiç sorumlu tutulmadan katliama devam et" demek olduğunu söyledi.

06 Şubat 2012 Pazartesi 10:49A+A-

Rusya ve Çin'in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Arap Birliği ve Batılı ülkelerce desteklenen ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın görevini yardımcısına devretmesini içeren karar tasarısını veto etmesi birçok ülke ve Suriyeli muhaliflerce kınandı. Suriyeli muhalifleri temsil eden Suriye Ulusal Konseyi (SUK) yaptığı açıklamada, vetonun rejime "Hiç sorumlu tutulmadan katliamlara devam etme izni" verdiğini ve katliamların artmasından bu iki ülkenin sorumlu tutulması gerektiğini açıkladı. Suriye çapında 345 kişinin öldürüldüğü cumartesi günü BM Güvenlik Konseyi'ne getirilen tasarının veto edilmesi Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından da "teessüfle" karşılandı. Açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin asli sorumluluğu olan uluslararası barış ve güvenliği korumak görevini, bahse konu vetolar nedeniyle yerine getiremeyecek olmasının esefle karşılandığı belirtildi. Suriye'de Esad taraftarları Rus ve Çin büyükelçilikleri önünde destek gösterisi düzenlerken, dünya çapında Suriye büyükelçilikleri protestolara hedef oldu. Türkiye'deki Suriye büyükelçiliği de dâhil olmak üzere Esad karşıtları Avustralya, Lübnan, Libya, Tunus ve birçok Batılı ülkede protestolar düzenledi.

'SAÇMALIKTAN İBARET'
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise dün yaptığı açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi'nde cumartesi günü olanlar saçmalıktan ibaretti" dedi. Teklifi veto edilen Arap Birliği ise 11 Şubat'ta üyelerin biraraya gelip konuyu tekrar görüşeceklerini açıkladı. Öte yandan veto kararını savunan Rusya, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yarın Suriye'de Esad'da görüşüp acil reform çağrısında bulunacağını belirtti. Bakanlık, karar tasarısının Rusya'ya bir ültimatom gibi sunulduğunu ve Batılı ülkelerin bir konsensüs oluşturmak için hiç çaba göstermediğini iddia etti.

'SURİYE ORDUSU MARTI GÖREMEZ'
Suriye ordusundan firar en yüksek rütbeli asker olan General Mustafa El Şeyh İngiliz Telegraph gazetesine verdiği röportajda, Suriye ordusunun şubat ayı içinde dağılacağını söyledi. Ordunun sadece üçte birinin operasyonlara katılabilecek gücünün kaldığını belirten El Şeyh, kasımda Türkiye'ye sığındığında Suriye'deki durumun farklı olduğunu söyledi. "Özgür Suriye Ordusu saldırılarını artırıyor. Ordudan da firarlar devam ediyor. Sünni subaylar güvenilir olmadıkları gerekçesiyle kenara itildi. Personel sıkıntısı yüzünden ordu Şubat'ta dağılır. Rejim, bu yüzden Şebbiha militanlarını ve Alevileri kullanıyor" dedi.

ÇATIŞMALARDA 60 KİŞİ DAHA ÖLDÜ
Cumartesi günü 345 kişinin öldüğü Suriye'de, dün de 27'si asker, 6'sı silahlı muhalif 60 kişinin öldüğü belirtildi. Askerlerden 11'inin Türkiye sınırına yakın İdlib'de öldüğü belirtilirken, 21 askerin de yaralandığı açıklandı. Birçok kentte yönetim karşıtı gösterilerin devam ettiğini belirten muhalifler, gösterilerde Rus ve Çin bayraklarının yakıldığını kaydetti.

SABAH

 

HABERE YORUM KAT