1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rusya ve Çin BM’nin Suriye’ye İnsani Yardımlarını Engelliyor!
Rusya ve Çin BM’nin Suriye’ye İnsani Yardımlarını Engelliyor!

Rusya ve Çin BM’nin Suriye’ye İnsani Yardımlarını Engelliyor!

Suriye halkına Irak ve Ürdün sınırından insani yardım ulaştırılması girişimi BM Güvenlik Konseyinde Rusya ve Çin’in vetosuna takıldı.

23 Mayıs 2020 Cumartesi 11:48A+A-

2014’ten itibaren BM Suriye’de süregelen insani felaketin ağırlığını hafifletmek için halka yardım ulaştırıyor. 2019 yılının sonuna kadar bu yardımlar 4 gümrük kapısından (biri Irak, diğeri Ürdün, 2’si ise Türkiye’den) ulaştırılmaktaydı. Fakat bu yılın başından itibaren Rusya BM Güvenlik Konseyindeki veto yetkisini kullanarak BM yardımlarına Suriye sınırlarını kapattı.

Suriye halkına insani yardımların ulaştırıldığı 4 kapının tamamının kapatılmasına yönelik Rusya’nın vetosuna Çin de katıldı. Bilahare pazarlıklar sonucunda Türkiye’den açılan 2 kapının, Babu’l Hava ve Babu’s Selam kapılarından yardımların ulaştırılmasına izin verildi. Muhtemelen bu kapıların muhaliflerin kontrolünde olmasından ötürü zaten fiilen kapatılamayacağı hesaba katılmıştı.

Fakat Rusya ve Çin vetosu yüzünden Irak ve Ürdün sınırından geçip halka ulaştırılması planlanan yardımlar engellenmeye devam ediyor. Bu şekilde halka yönelik baskıların artırılıp rejim karşısında çaresiz duruma düşürülmesinin hedeflendiği anlaşılıyor.

Konu 10 Temmuz’da BM Güvenlik Konseyinde tekrar görüşülecek. Rusya ve Çin’in vetoyu kaldırması beklenmiyor. Hatta vetoyu genişleterek İdlib bölgesine BM kanalıyla ulaştırılan yardımları engelleme ihtimallerinin de yüksek olduğu düşünülüyor.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT