1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Rusya, Ukrayna’dan sonra Moldova’yı mı hedefliyor?
Rusya, Ukrayna’dan sonra Moldova’yı mı hedefliyor?

Rusya, Ukrayna’dan sonra Moldova’yı mı hedefliyor?

Rusya'nın, Moldova ile Ukrayna sınırında yer alan Transdinyester bölgesini işgal etmeye hazırlandığı öne sürülüyor.

27 Nisan 2022 Çarşamba 15:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Moldova'nın ülke sınırları içerisinde bulunan ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester'de, dün ve bugün iki saldırı meydana geldi. Moldova ile Ukrayna sınırında yer alan Transdinyester’deki patlamaların Odessa limanından gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

Geçtiğimiz sene göreve gelen Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Rusya’ya mesafeli bir siyasetçi olarak en büyük vaatlerini Rusya’nın egemenlik sahasına karşı Moldova’yı özgürleştirmek üzerine kurmuştu. Sandu hükümetinden Rusya’nın rahatsız olduğu bilinen bir gerçek!

Transdinyester’deki gelişmelerin Donbass’ı hatırlattığını da unutmamak gerekiyor. Ayrılıkçı gruplar üzerinden bütün bölgede yayılım göstermeye çalışan Rusya önce kışkırtıyor sonra savaş çıkartarak kendisine bağlı özerk yapılar inşa etmeye çalışıyor.

Rusya’nın Avrupa’nın içlerine doğru ilerleyişi Ukrayna ile hız kazanmıştı. Zaten defacto olarak 1992’den beri Rus yanlıları tarafından idare edilen Transdinyester’de zaman zaman çatışmalar yaşanmaya devam ediyorken son bombalamalar ile Rusya işgal girişimini resmileştirmeye çalışıyor. Saldırılar sonrasında Transdinyester'de Rus "barış güçlerinin" konuşlandırılması ise bunun en bariz örneği!

HABERE YORUM KAT