1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. "Rusya Saldırılara Devam Ederse Ateşkesin Bir Anlamı Kalmaz"
"Rusya Saldırılara Devam Ederse Ateşkesin Bir Anlamı Kalmaz"

"Rusya Saldırılara Devam Ederse Ateşkesin Bir Anlamı Kalmaz"

Başbakan Davutoğlu, Suriye’de ateşkes anlaşmasıyla ilgili, “Rusya, DEAŞ, bahanesiyle hava harekatına devam ederse ateşkesin bir anlamı kalmaz.” dedi.

26 Şubat 2016 Cuma 10:34A+A-

Abdülkadir Selvi / Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

(HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması) Ortada bir suç varsa ve konu özgürce fikrini ifade etmenin ötesine geçecek şekilde terör örgütleriyle iş birliği, terörü teşvike kadar giden bir suça yönelmişse kimse dokunulmazlık zırhının arkasına saklanarak bu suçu örtbas edemez. Kim 29 canımızı almış, hain bir teröristin taziyesi gibi utanç verici bir vesileye gidip katılırsa, onun dokunulmazlıkla izah edilir bir yönü yoktur. Dokunulmazlık zırhına sığınarak kimse suç işleyemez, kimse canlarımızı alan teröristlerin meşru gösterilmesine vesile olacak eylemlerde bulunamaz.


GEREKEN ADIMLAR ATILIR

Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir demokratik ülkesinde herhangi bir terör eylemini böyle gerçekleştirmiş bir caninin taziyesi olmaz. O taziyeye gidip de oranın parlamenterleri katılmaz. Bunun tek bir örneği yoktur. Kimse bunu meşru gösteremez, kimse bunu meşru kılamaz. Zaten öncelikle halkımızın vicdanında, en çok da Doğu'da ve Güneydoğu'da bu terör örgütünün baskısı altında olan Kürt vatandaşlarımızın vicdanında bu tür eylemler gereken cezayı bulur, sonra da hukuk nezdinde ve tabii meclis nezdinde gereken adımlar atılır.

HUZUR İÇİN DESTEKLERİZ

(Suriye'deki ateşkes) Suriye'de kardeşlerimizin canlarına kasteden bu ortamın durması ve belli bir huzurun, sükunun sağlanması için gerçekleşecek her türlü ateşkesi destekleriz. Ancak bu ateşkes kararının yeni bazı saldırılara mesnet teşkil etmemesi gerekir. Kararla ilgili dökümanları inceledim ve kaygılarını Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson'a da ilettim. Rusya, DEAŞ, Nusra bahanesiyle hava harekatına devam ederse ateşkesin bir anlamı kalmaz.

HALEP KORİDORU AÇILACAK MI?

Anlaşma diyor ki 'ateşkesle insani yardım koridorları açık olacak.' Biz Türkiye'den kardeş Halep'e, ızdırap içindeki Halep'e yardım göndermek istediğimizde bu koridor açılacak mı? Bu önemli bir husustur. Dolayısıyla ateşkesi her ne suretle olursa olsun 'bir ateşkese ulaştık' diye tabiri caizse kutsamak ve mesele çözülmüş gibi görmek doğru değil. Bu ateşkesin nasıl uygulanacağı tarafımızca yakından izlenecek. Ama her halükarda biz ateşkesi destekleriz.


KİMSEYE SORMAYIZ

Bizim için YPG, aynı DEAŞ gibi bir terör örgütüdür. Ateşkeste YPG'ye böyle bir terör atfı yok. Bunun olması gerekirdi. Olmadı. Ama şu bilinsin ki: bu ateşkes, Suriye için geçerli bir ateşkestir. Türkiye'nin güvenliği söz konusu olduğunda hiç kimseden izin almaz, hiç kimseye sormaz, gereğini yaparız çünkü o andan itibaren mesele Suriye meselesi olmaktan çıkar, Türkiye meselesi haline gelir. Dolayısıyla, YPG, PKK unsurları da buradan açık bir şekilde ifade ediyorum, sakın 'burada ateşkes oldu, nasılsa Türkiye bize bir şey yapmaz' diyerek Türkiye'deki terörü destekleyen tutumlarına devam etmesinler.

Herkes ayağını denk alsın

Davutoğlu, “Türkiye'nin alacağı güvenlik tedbirleri konusunda ise karar verecek yer sadece Ankara'dır. Herkes ayağını denk alsın, kimse bunun üzerinden, hem YPG hem de arkasındaki ülkeler, 'nasılsa ateşkes var, Türkiye'yi rahatsız etmeye devam edebiliriz, sınırdan Türkiye'ye silah sokabiliriz, biz de Nusaybin gibi sınıra mücavir yerlerde problemler çıkarabiliriz' gibi bir anlayışa kalkan olursa da bu konuda tutumumuz açık ve nettir. DEAŞ'a karşı zaten oradan gelecek tehditle ilgili bir sınır yok Türkiye'ye. Yani ateşkes böyle bir sınırlama getirmiyor. Türkiye DEAŞ'a karşı da her türlü tedbiri alır, YPG'ye de tedbiri alır. Haddini bilmez birtakım saldırılar Türkiye'ye yöneltilirse rejime karşı da gerekli tedbiri alır” dedi.

Gerekeni yapacağız

Davutoğlu, Ankara saldırısının failinin taziyesine giden HDP'li Tuğba Hezer'e tepki gösterdi. Davutoğlu, “Dokunulmazlık suç işleme özgürlüğü vermez. HDP vekiline hukuki süreçte gereken yapılacak” dedi


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya'da gazetelerin Ankara temsilcilerinin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Suriye'deki ateşkes anlaşmasından umutlu musunuz?

Açıkçası çok ümitli değilim. BM Genel Sekreter Yardımcısı da buradaydı o da sordu kanaatimi. Metne baktığımda konmuş tuzakları hemen fark ediyorsunuz. Her an kırılgan ve tuzak bir şekilde, bu muğlak ifadeler ileride Rusya tarafından istismar edilebilir. Tabii her türlü ateşkesi destekleriz. Öncelikle insanların nefes alması ve ölümlerin durması lazım. Ama burada ciddi bir açık görüyorum. Mesela şimdi göreceğiz bakalım bizim Öncüpınar'dan çıkan insani yardım konvoylarının Halep'e girmesine izin verilecek mi?

HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer'in taziye çadırını ziyaretinden sonra yeniden dokunulmazlık meselesi gündemde...

Türkiye'de dokunulmazlık, sanki insanlara suç işleme özgürlüğü veriyormuş gibi bir yanlış kanaat hakim. Hukuki süreçlerden azade, hesap sorulamaz bireyler haline getirmez milletvekillerini. 'Nasıl olsa dokunulmazlığım var' diyerek, insanların suç işleme özgürlüğü olmaz. Kabul edilebilir hiçbir tarafı yok. Böyle alçakça bir suçu işlemiş birinin taziyesine gitmek demek, o suçu mazur görmenin ötesinde o suçu taltif etmek demektir. Böyle bir şeyin sırf milletvekili olduğu için bunu yapan kişi mazur görülmesi mümkün olabilir mi? Hukuki süreç içinde ne gerekiyorsa o yapılır.

ZIRHIN ARKASINA SAKLANAMAZ

Dokunulmazlık konusunda hukuki süreç hep ertelendi bugüne kadar.


Gelince bakarız. Çünkü bu, bireysel, sıradan bir suç niteliğinin ötesinde. Açık bir şekilde, terörü teşvik eden bir şey. Dolayısıyla burada siyasal bir hakkın kullanımından bahsedemeyiz. O her şeye dokunacak, bütün değerlere dokunacak, tahrip edecek, yok edecek, kendisi dokunulmazlık zırhının arkasına saklanacak, bu olacak bir şey değil. O zaman herkes kendi kafasına göre bir terör grubunu destekleyip bunu meşrulaştırırsa Türkiye'de kamu düzeni kalır mı?

BİR ÇELİŞKİ BULUNMUYOR

Önce Salih Neccar ismi açıklandı, karışıklık mı oldu?


Burada bir çelişki yok. Normal şartlarda muhtemelen böyle bir saldırıyı PKK üstlenmeyebilirdi. Ama YPG'yi kurtarmak için PKK/TAK bunu üstlenmek zorunda kaldı. Biz iddiamızdan hiç vazgeçmedik. Salih Neccar ismiyle giriş yapmış olan, Suriye'den bir şahıs parmak izi veriyor ve parmak iziyle birlikte kimliğini de Salih Neccar olarak beyan ediyor. Yani bizim bilgimizde bir eksiklik yok. Suriye'den girmiş, YPG ile irtibatlı. YPG'yi kurtarmak, YPG'yi temize çıkarmak için... Bizim için bu mesele daha da tahkim etmiştir YPG-PKK ilişkisini.

Kahraman'la Görüşeceğim

Anayasa ile ilgili masa dağıldı, siz de bir çağrı yaptınız ama CHP'den bir cevap gelmedi. Cevap gelmezse nasıl bir tavır alırsınız?


İlk fırsatta Meclis Başkanımızla (İsmail Kahraman) görüşmeyi düşünüyorum. Meclis'teki bütçe görüşmelerinden sonra. MHP ve HDP'den gelen sinyaller komisyonun devamından yana. Biz 4 partiyle devam etmek isteriz, olmazsa 3 partiyle, olmazsa da kendi teklifimizi sunarız. Bu konuda da zaten başka bir alternatif bırakmıyor bize CHP. Darbe hukukundan arındırmak içinse hemen harekete geçebiliriz. Bununla ilişkilendirilmesi de doğru değil. Yani burada CHP, biraz da kendi iç problemlerini örtebilmek için anladığım kadarıyla sert bir tutuma yönelme tercihinde bulunuyor.

CHP'yi nihai bekleyecek misiniz?

Konuşacağız. Meclis Başkanımız zaten çağrı yaptı. Herhalde Meclis Başkanımızın burada inisiyatif kullanması önemli. Onun takdiridir.

HABERE YORUM KAT