1. HABERLER

  2. HABER

  3. Rusya, Kırım'ı Resmen Tanıdı
Rusya, Kırım'ı Resmen Tanıdı

Rusya, Kırım'ı Resmen Tanıdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın "bağımsız bir devlet olarak" tanınmasına ilişkin belgeyi imzaladı.

18 Mart 2014 Salı 10:45A+A-

Kremlin resmi internet sitesinde yer alan belgede, "Kırım halklarının 16 Mart 2014 tarihindeki referandumda ortaya koyduğu özgür irade göz önünde bulundurularak Kırım Cumhuriyeti'nin, Sivastopol şehrinin özel bir statü taşıyarak bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanındığı" belirtildi.

Öte yandan Putin, bugün Kremlin'de, parlamentonun üst ve alt kanadı milletvekilleri, bölgesel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle Kırım'ın Rusya'ya bağlanma kararını değerlendirmek üzere bir araya gelecek. 

Tek Taraflı Kararlar

Nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını Rus ve Rusça konuşan nüfusun oluşturduğu  Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde, parlamentonun büyük çoğunluğu bu kesimin temsilcilerinden oluşuyor. 27 Şubat 2014'te parlamentonun Rus askerleri olduğu anlaşılan silahlı gruplarca ele geçirilmesinin ardından 6 Mart'taki oturumda Kırım'ın geleceğinin referandumla belirlenmesi kararlaştırılmıştı. 16 Mart'ta düzenlenen referandumun sonucunda bölge halkının Rusya'ya bağlanmayı tercih ettiği ilan edilmişti. Ancak Ukrayna yasalarına göre, Kırım'daki yöneticilerin seçiminden referandum kararına pek çok konuda Kiev'deki merkezi hükümetin onayı gerekiyor. Bu nedenle Ukrayna yönetimi, Kırım parlamentosunun 27 Şubat'tan sonraki icraatlarının tek taraflı ve yasa dışı olduğunu vurguluyor.

Putin: "Kırım, Tarihi Rus Toprağıdır!"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Kırım tarihi Rus toprağıdır. Kırım'daki referandum uluslararası hukuk kurallarına uygun gerçekleşti. Kırım çok milletli bir bölge. Burada üç resmi dil olmalıdır. Rusça, Ukraynaca ve Tatarca." dedi.

"Kırım, BM'nin şartlarına uygun bir şekilde bağımsızlığını ilan etti. Ukrayna da bu hakkını kullanmış ve SSCB'den çıkmıştı. Şimdi bunu Kırımlıların yapmasını neden istemiyorlar" diyen Putin, "Huruşev'in, Kırım'ı Ukrayna'ya verme kararı anayasaya aykırı olarak gerçekleşti. Milyonlarca Rus vatandaşı bir ülkede yatıp, başka bir ülkede uyandı. Kırımlılar, 1991 yılında onların bir elden başka bir ele patates çuvalı gibi verildiğini söylüyorlar. O dönemde Rusya kötü bir durumdaydı ve kendi çıkarlarını koruyamadı." şeklinde konuştu.

Putin, şöyle devam etti: "Bizi yaptırımlarla tehdit ediyorlar. Biz zaten bir dizi sınırlamayla yaşıyoruz. Rusya'yı köşeye sıkıştırma politikası bugün de devam ediyor. Politikalarımızı uyguladığımız için bizi köşeye sıkıştırmak istiyorlar. Ama her şeyin bir sınırı var.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne her zaman saygı duyduk. Sizi Rusya ile korkutanlara inanmayın. Biz Ukrayna'nın bölünmesini istemiyoruz, bizim buna ihtiyacımız yok. Kırım, asırlarca olduğu gibi orada yaşayan halkların toprağı olarak kalacak. Kırım bizim ortak mirasımız. Burası stratejik bir bölge ve sadece Rusya'nın sürdürülebilir egemenliği altında kalabilir"

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT