1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rusya, İran ve Esed'in Sınır Kapısı Planı!
Rusya, İran ve Esed'in Sınır Kapısı Planı!

Rusya, İran ve Esed'in Sınır Kapısı Planı!

Rusya, İran ve Esed’in Bab el-Hava Sınır Kapısı planı yaptığı öğrenildi. Halep ile Hatay arasındaki sınır kapısına saldırı hazırlığı yapan kirli ittifak, direnişçilerin dünyayla tek bağlantısını da kesmeyi planlıyor.

13 Haziran 2016 Pazartesi 04:29A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

İran'ın başkenti Tahran'da 9 Haziran günü bir araya gelen Rusya, İran ve Beşşar Esed’in Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin gündem maddesinin, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı ile tam karşısında yer alan Halep'teki Bab el-Hava Sınır Kapısı olduğu öğrenildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan ve Beşşar Esed Savunma Bakanı Casim el-Farec'in katıldığı toplantıda, hâlen açık olan Bab el-Hava Sınır Kapısı'nın kapatılmasının masaya yatırıldığı bildirildi.

Arkasında PYD Operasyonu Var

Suriyeli direnişçilerin dış dünya ile tek bağlantı kanalı olan Bab el-Hava Sınır Kapısı'nı kapatma planının arkasında da PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD'nin Afrin'den batı yönünde başlatacağı operasyon olduğu belirtildi.

Toplantıda, Rusya Savunma Bakanı, PYD'nin Afrin'den batı yönünde başlatacağı operasyon hazırlıklarının tamamlandığını ve İran ile Esed'in de operasyona kara desteği vermesini istedi.

En geç 3 ay süre verilen operasyon kapsamında direnişçilerin elindeki Daret İzze ve Atme kasabalarının ele geçirilmesi planlanıyor. Toplantıda, Bab el-Hava Sınır Kapısı'nın kapatılmasıyla da direnişçileri kuşatma altına alma planı yapıldı.

Rusya da Destek Verecek!

Saldırıyı Rusya havadan ve özel biriklerle karadan destekleme sözü verdi.

Toplantı sonrası Kobani'den Tahran'a çağrılan PYD'nin siyasî kanadından bir isimle de durum değerlendirmesi yapıldı.

Yeni Şafak'ın konuştuğu kaynak Kobani'den gelen PYD temsilcisinin Bab el-Hava'nın ele geçirilmesinden sonra Akdeniz'e açılan bir koridor talebinde bulunduğu bilgisini verdi. Heyet, Bab el-Hava'dan Lazkiye-Akdeniz hattına açılacak koridorun Harem, Salkin, Derkuş, Cideyde, Hirbet el-Cuz ve Ayn el-Beyda bölgesinden Akdeniz'e açılabileceğini, bunun Bab el-Hava'nın PYD tarafından ele geçirildikten sonra değerlendirilebileceğini PYD temsilcisine iletti.

HABERE YORUM KAT