1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rusya ile YPG/PKK Arasında Rakka ve Deyrizor Pazarlığı
Rusya ile YPG/PKK Arasında Rakka ve Deyrizor Pazarlığı

Rusya ile YPG/PKK Arasında Rakka ve Deyrizor Pazarlığı

Libya ve Suriye’de Türkiye ile karşı karşıya gelen Rusya, PKK/YPG ile yakınlaşmaya başladı. Rusya’nın bu kapsamda son bir ay içerisinde YPG/PKK ile üç farklı yerde ardı ardına toplantılar düzenlediği öne sürüldü.

18 Temmuz 2020 Cumartesi 04:02A+A-

Yeni Şafak’ın yer verdiği konuyla alakalı haberde Rusya’nın son 1 ay içerisinde Esed rejimi ve PKK’nın Suriye kolu YPG ile ardı ardına toplantılar düzenlediği kaydedildi. Toplantılarda Rakka ve Deyrizor’un rejime devredilmesi karşılığında Rusya ve rejimin örgüte Türkiye’ye karşı koruma garantisi verdiği iddia ediliyor.

Rejim, Rusya ve PKK arasındaki görüşmelerin ilki Şam’da oldu. Bir dönem PKK’nın Afrin sorumluları arasında yer alan Hacı Ahmed başkanlığındaki bir grup militan, rejim temsilcileri ve Rus heyeti ile görüştü. PKK’lı grup 2 gün süren görüşme trafiğinin ardından yeniden Qamışlo’ya döndü. Bu heyet Qamışlo’da örgüt yönetimi, rejim ve Rus tarafının teklifini değerlendirmek için kendi arasında toplantılar düzenledi. Gelişmelerden örgütün Kandil’deki liderleri de haberdar edildi.

RUS KOMUTAN AYAĞINA GİTTİ

Örgüt, Rusya ve rejim arasındaki bir diğer görüşme Rakka’ya bağlı Tabka kasabasında gerçekleşti. Üçüncü görüşmenin yeri sözde güvenlik gerekçesiyle gizlense de Rusya adına görüşmelere önemli bir isim katıldı. Suriye’deki Rus Güçlerinin Komutanı Alexander Chaiko Mazlum Kobani ile bir araya geldi. Kobani görüşmeyi Twitter hesabı üzerinden duyurdu. Kobani görüşmede “Türkiye ihlallerinin” görüşüldüğünü iddia etti.

REJİM İKİ ŞEHRİ İSTEDİ

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, toplantılarda rejim, PKK/YPG’den Deyrizor ve Rakka şehirlerinden tamamen çekilmesini istedi. PKK/YPG kontrolündeki bölgede bulunan enerji kaynaklarından pay isteyen rejim ayrıca sınır kapıları ve gümrüklerde de söz sahibi olmak istediğini belirtti. Bunun karşılığında da rejim ve Rusya PKK/YPG’ye bazı vaatlerde bulundu.

“SİHA’LARI DURDURUN”

İddiaya göre Rusya ve rejim, Türkiye’nin Kobani ve Ayn İsa’ya olası operasyonu durumunda örgütü koruma sözü verdi. Daha önce Tel Rıfat ve Münbiç’te olduğu gibi, rejim ve Rusya’nın bayrak gösterebileceği vurgulandı. Aynı zamanda YPG kontrolündeki diğer bölgelerin de resmi tanıma olmaksızın örgüte bırakılabileceği belirtildi. Örgüt ise görüşmelerde Türkiye’nin İHA ve SİHA’larını gündeme getirdi. Rusya’ya dosya veren örgüt, Rusya ve rejimden İHA ve SİHA uçuşlarını önlemesini istedi. Örgüte yakın medya kaynakları, görüşmelerde kısmi anlaşma sağlandığını öne sürdü. Sahada da bunu destekleyen gelişmeler yaşandı. Suriye rejimi ve Rusya, Rakka’ya büyük askeri konvoylar sevk etti. Yeni Şafak haberinde görüşmelerin önümüzdeki günlerde de süreceği ifade edildi.

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT