1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rusya Havadan, Rejim Güneyden, IŞİD Kuzeyden Saldırıyor!
Rusya Havadan, Rejim Güneyden, IŞİD Kuzeyden Saldırıyor!

Rusya Havadan, Rejim Güneyden, IŞİD Kuzeyden Saldırıyor!

Suriye'de geçiş süreci tartışmaları devam ederken savaş alanı kızışıyor. Suriye'nin en büyük ikinci kenti Halep'e eşzamanlı olarak üçlü saldırı başlatıldı. Rusya havadan, rejim güneyden, IŞİD ise kente kuzeyden saldırıyor.

22 Ekim 2015 Perşembe 19:24A+A-

Yılmaz Bilgen / Al Jazeera

Suriye’nin ikinci en büyük kenti Halep’te direnişçi gruplarla IŞİD ve rejim güçleri arasında süren kara savaşı devam ediyor. Rusya’nın şehir merkezi ve çevresinde bulunan direnişçi gruplara yönelik 10 günü aşan hava bombardımanlarından sonra Esed’e bağlı birlikler Halep’in güneyinden kara operasyonu başlattı. Halep’e kuzey yönünden saldıran IŞİD ise son saldırılarının ardından direnişçiler tarafından kontrol edilen birçok noktayı ele geçirdi.

ÖSO’ya bağlı direnişçi Türkmen tugaylarından Liva Sultan Murat Komutanı Yusuf Salih, Halep’e yönelik saldırıları Al Jazeera’ye değerlendirdi. Hafta başında Esed ordusu tarafından geniş kapsamlı bir operasyon başlatıldığını aktaran Yusuf Salih, güneyde 3 köye rejim güçlerinin girdiğini, çatışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi. IŞİD’in de aynı zamanda kuzey cephesinden saldırdığını anlatan direnişçi komutan son günlerde yaşananları şöyle anlattı:

“100’den Fazla Şii Militan ile Asker Öldürüldü”

“Rusya 10 günü aşkın bir süredir Halep’in güneyinde yer alan mevzilerimize hava saldırıları düzenliyor. Bu hafta başından itibaren Esed’e bağlı birlikler harekete geçti ve Sabıkıyye, Abdin ve Udeyhiyye köylerini ele geçirdiler. Hava bombardımanlarının ilk günlerinde yaşadığımız kısa süreli panik hâlini atlattık ve rejimin kara saldırıları karşısında etkin savunma pozisyonuna döndük. Cebeli Azzen (Azzan Dağı) ve Han Tuman bölgelerine dönük yoğun hava saldırıları devam ediyor. Kara saldırısı için gerekli zeminin oluştuğuna inanan ordunun saldırılarını büyük oranda püskürttük. Son 3 gün yaşanan çatışmalarda 100’den fazla Şii militan ile asker öldürüldü. İlk gün 5-6 kilometre ilerleme kaydeden düşman kuvvetlerini 3 kilometre gerilettik. 12 Tank, 2 BNB zırhlı araç, 4 adet ağır top ve 5 uçaksavarı imha ettik. 20’den fazla esir aldık. Direnişçiler olarak 37 kaybımız ve 8 yaralımız var. Rusya’nın saldırıları bizi biraz daha farklı motive etti. Gençlerimizin sergilediği direniş karşısında kara saldırıları da başarısız kaldı.”.

“IŞİD Kuzeyden Saldırıyor”

Halep’in kuzeyinden de saldıran IŞİD’e karşı oluşan cephede 17 farklı noktada 400’den fazla askerle savaştıklarını belirten Liva Sultan Murat Komutanı, son günlerde Halep’in kuzey kırsalından merkeze yönelik saldırılarını artıran IŞİD’in Halep çevresinde birçok stratejik noktayı ele geçirdiğini söyledi:

“IŞİD, Rusya’nın hava saldırıları ve rejim askerlerinin operasyonu arasında eşgüdüm hâkim. Halep’in güney kırsalında rejim ordusu tarafından başlatılan operasyonla aynı günlerde IŞİD de saldırılarını yoğunlaştırdı. İki yıl önce rejimden günlerce süren savaş sonucu aldığımız Suriye’nin en büyük askerî eğitim okulu niteliği taşıyan Medresetu’l-Müşat’ı IŞİD ele geçirdi. Ayrıca Feyfin, Tel İkrah, Kefer Tona, Cebel Antere köyleri ile Serbest Bölge, Çocuk Hapishanesi ve bölgedeki çimento fabrikası da IŞİD tarafından ele geçirilen yerler arasında.”.

“YPG’den Taciz”

İki yılı aşkın bir süredir ağır bombardımana maruz kalan Halep'te yaşanan gelişmeler direnişçileri daha zor günlerin beklediğini gösteriyor. Hâlen Halep merkezinde yüzde 45’ten fazla alanı kontrol eden direnişçiler IŞİD ve Esed güçlerinin artan saldırıları karşısında tüm bölgede genel seferberlik ilan etti.

Al Jazeera’ye konuşan direnişçi kaynaklar, Şeyh Maksut Mahalle’sini kontrol eden PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG milislerinin Halep’in tek bağlantı koridoru olan Kastillo yolunu taciz ettiğini, geride kalan son bir ay içerisinde YPG saldırılarından birçok aracın zarar gördüğünü ve yaralanmalar olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT