1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Rusya eski teknoloji tanklara mahkum oldu!
Rusya eski teknoloji tanklara mahkum oldu!

Rusya eski teknoloji tanklara mahkum oldu!

Telegraph'ın haberine göre Rusya, Sovyet döneminden kalma tanklarının yüzde 40’ını savaşta kaybetti. Tank üssü Doğu Sibirya, Buryatia’da bulunuyor.

16 Ağustos 2023 Çarşamba 16:15A+A-

HAKSÖZ HABER

İngiliz Telegraph gazetesinin İstanbul’daki Rusya muhabiri Nataliva Vasilyeva tank üssünde, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının başlamasıyla 3,840 tank sayıldığını, ancak Kasım 2022 itibariyle bu sayının 2,600’a düştüğünü bildirdi. Rusya İkinci Dünya Savaşından kalma bütün bir tank stoğunu cepheye sürebilir. Bu yönüyle, kara kutusunda ne saklı olduğu ve nasıl kullanacağı ise muamma.

Kiel Enstitüsü Rusya Ukrayna’ya sürdüğü 3,417 tankın 2,000 tanesinin geçen yıl itibariyle imha edildiğini bildirdi.  Buryatia üssünde, daha önce Hindistan ve Myanmair’a sattığı tanklara ait parçaları geri çağırarak ithalata mecbur kaldı. İthal edilen parçalarla eski tankların tamirini sağlamayı çalışıyor...

Rusya’nın tank kaybı konusunda yüksek tank kaybı konusunda uzlaşı olduğu görülse de, mevcut tank rezervleri konusunda halen sağlıklı bir netlik olmadığı görülüyor.

Rus ordusu, son teknolojiye sahip daha hassas savaş araçlarını açık hava depolarında bulundurmuyor. Güvenlik gerekçeleriyle tank gibi silahlarını özel hava tertibatına sahip değişik hangarlarda bulunduruyor.

whatsapp-image-2023-08-16-at-14-30-18.jpeg

Telegraph gazetesinin haberi, açık havadaki tanklar üzerinden Rusya’nın askeri donanımına ilişkin analiz içeriyor. Uydu resimleri, Rusya’nın artık bu tür eski teknolojik tanklara artan derecede muhtaç hale geldiğini gösteriyor. Rusya üzerindeki artan baskıyı Telegraf muhabiri Vaselyeva, Rusya'nın, Uralvagonzavod fabrikasını bundan böyle sivil amaçlı her türlü otobüs, tren vagonu üretimini durdurarak sadece ordunun ihtiyaçları için üretim yapması emrini verdiğini yazdı.

Rusya’nın eski devlet başkanı ve ordunun tedarik ve lojistiğinden sorumlu Dmitry Medyedev yılda 1500 tank üretmeye başlayacaklarını bildirmişti. Rusya’nın bu sayıda tank kapasitesinin olmadığı, topu topu birkaç yüz tank üretecek gücü kaldığı hatırlatılıyor. 

Konuya ilişkin bir başka ölçümü geçen yıl Kiel Enstitüsü yaptı. Enstitüye göre Rusya Ukrayna’ya sürdüğü 3,417 tankın 2,000 tanesi imha edildiğini rapor etti. Rusya’nın kayıp tankları arasında 220 eski T-72B ile 270 T-72B3M versiyonları sayılıyor. Bu tankların son elden geçirilme tarihi 2010. Yüksek teknolojili tanklar arasında ise 35 T-80 BWM ve 20T-90A-M tankları bulunuyor. Bu rakamlar, Rusya’nın büyük kayıplar verdiğini gösterse de gerçek tank kapasitesini bilmemize imkan tanımıyor.

The Military Balance 2021 veritabanına göre Rusya’nın depolarda 10,200 tankı mevcuttu. 1950’lerden beri ürettiği ama güncel envanterlerde göstermediği tank sayısını gösteriyor. Rusya’nın el altından bu tankları restorasyonlarla sahaya sürüyor olması sürpriz değil. Cephedeki kayıpları bu hızla devam ederse, vahşet saçan tanklarının hepsini Suriye’den geri çağırmak zorunda kaldığı günleri göreceğimiz günler belki daha da yakındır...

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum