1. HABERLER

  2. HABER

  3. Rus Gemileri Tartus Limanı'na Gidiyor
Rus Gemileri Tartus Limanına Gidiyor

Rus Gemileri Tartus Limanı'na Gidiyor

Suriye’ye yönelik silah ihracatını çatışmalar bitene kadar askıya alan Rusya, Tartus’a altı gemilik bir filo gönderiyor.

11 Temmuz 2012 Çarşamba 11:15A+A-

Suriye’ye silah satışını askıya aldığını açıklayan Rusya bu kararına rağmen, Şam yönetimiyle askerî işbirliğini sürdürüyor.

Pazartesi günü Suriye ile ilgili tutumunu değiştirdiği yorumlarına yol açan silah satışlarını durdurma hamlesinin ardından dün altı Rus askerî gemisinin bulunduğu bir filonun Tartus’taki donanma üssüne doğru yola çıktığı belirtildi.

Rus kaynaklar gemilerin Tartus’a önceden planlanan bir tatbikat kapsamında yakıt, gıda ve su ikmali için uğrayacağını söylüyor.

Interfax ajansının haberine göre gemilerin Suriye’ye uğramasının ülkedeki şiddetin tırmanmasıyla herhangi bir ilgisi yok. Filoya, Kuzey Buz Denizi’ndeki Severomorsk limanından demir alan Amiral Çabanenko denizaltısavar gemisi ile Yaroslav Mudry devriye gemisi öncülük edecek. Smetlivy gemisinin de Sivastopol limanından hareket ettiği ve Boğazlar’dan geçeceği belirtildi.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı Suriyeli muhalifleri Moskova’da düzenlenecek “eylem grubu” formatındaki toplantıya davet etti. Muhaliflerin en öne çıkan grubu Suriye Ulusal Konseyi’nin Başkanı Abdülbasit Seyda liderliğindeki 10 kişilik bir delegasyonun ise bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir görüşme yapması bekleniyor.

***

Annan, Maliki İle Görüştü

BM ve Arap Birliği temsilcisi Kofi Annan, Suriye lideri Beşşar Esed ve Tahran yönetimi ardından dün de Irak’a geçerek Başbakan Nuri El Maliki ile bir görüşme yaptı.

Irak hükümet sözcüsü Ali El Debbağ, Bağdat yönetiminin görüşme sırasında masaya bazı çözüm önerileri getirdiğini söyledi. Annan’ın Esed ile vardığı ortak yaklaşım üzerine bazı ayrıntılar ise basına yansıdı. Annan, Esed’in kendisine şiddetin en üst seviyede olduğu bölgelerden başlayarak aşamalı bir çatışmayı durdurma planı önerdiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT