1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Riyad'daki Muhalifler BM'den Yanıt Bekliyor
Riyad'daki Muhalifler BM'den Yanıt Bekliyor

Riyad'daki Muhalifler BM'den Yanıt Bekliyor

Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulma iddiasındaki Cenevre-3 toplantılarına muhaliflerin katılıp katılmayacakları bugün belli olacak. Riyad'da toplanan muhalifler, katılım kararını, BM'ye sordukları sorulara gelecek yanıtlara göre verecek.

27 Ocak 2016 Çarşamba 15:42A+A-

Riyad’da toplanan muhalifler, toplantıya ilişkin sorularını BM genel Sekreteri Ban Ki-mun’a iletti. Katılıp katılmama kararlarını da BM’den gelen yanıta göre verecek.

Muhaliflerin yanıt beklediği en önemli soru, Suriye’de bazı bölgelere yönelik kuşatmaların ve rejimin saldırılarının, BM Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği gibi sonlandırılıp sonlandırılmayacağı. Muhalifler bu gerçekleşmezse, Cenevre toplantılarına gitmeyeceklerini uzun bir süreden beri belirtiyordu.

Heysem Menna: PYD yoksa biz de yokuz

Cenevre için davet gönderilen bir diğer muhalif grup da PYD'nin de içinde yer aldığı Demokratik Suriye Meclisi. Bu grubun Eş Başkanı Heysem Menna'ya davetiye gönderilirken PYD'li isimlere davetiye gönderilmedi. PYD'lilere davet gönderilmemesine tepki gösteren Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı Heysem Menna; Salih Müslim ve İlham Ahmed davet edilmezse kendilerinin de görüşmelere katılmayacağını açıkladı.

Reuters'a konuşan Demokratik Suriye Meclisi (SDM) Eş Başkanı Heysem Menna, Cenevre'deki görüşmelere PYD'li isimlerin davet edilmemesine tepki gösterdi, PYD Eş Başkanı Salih Müslim ve Demokratik Suriye Meclisi'nin diğer Eş Başkanı İlham Ahmed'e davetiye gönderilmeden kendilerinin de görüşmelere katılmayacağını söyledi.

Menna, "Ya arkadaşlarımla beraber gideceğim ya da hiç gitmeyeceğim" dedi. Menna, kendilerinin Rus delegasyonu olarak adlandırılmasına da karşı çıktı, "Rus heyetinin bir parçası olmaya hazır değilim. Kendi heyetimizi oluşturma hakkımız var" dedi.

PYD'ye davet yok

PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, Cenevre toplantısı ile ilgili kendisinin veya başka bir PYD'linin eline davetiye geçmediğini söylemişti. PYD'nin de içinde yer aldığı Demokratik Suriye Meclisi'nin Eş Başkanı Heysem Menna ise Cenevre'ye davet edilenler arasında.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın kendisine, "PYD'ye davet göndermedim" dediğini aktardı.
"Sayın Mistura davetiyeleri gönderdi. PYD konusu birçok soruna yol açıyordu ve Mistura bana, PYD'ye davet göndermediğini söyledi."

Kaynak: Al Jazeera, Reuters

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT