1. HABERLER

  2. HABER

  3. EĞİTİM

  4. “Rektör Seçiminde Öğrencilerin de Fikri Alınacak”
“Rektör Seçiminde Öğrencilerin de Fikri Alınacak”

“Rektör Seçiminde Öğrencilerin de Fikri Alınacak”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, “Üyelerimiz, rektör seçilecek üniversiteleri ziyâret edecek, öğretim üyeleriyle, araştırma görevlileriyle ve öğrencilerle bu üniversitenin içinde bulunduğu şartları değerlendirecek.” dedi.

25 Kasım 2016 Cuma 17:13A+A-

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 29 Ekim’de 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile değiştirilen rektör belirleme sürecinde yapılan düzenlemenin ardından, rektör ataması öncesinde üniversitelerin tüm bileşenlerinin görüşlerinin alınacağı yeni bir uygulama başlattı.

Buna göre, YÖK üyeleri rektör ataması yapılacak üniversiteleri ziyaret ederek, öğrencilerden akademisyenlere, üniversitelerin bulunduğu şehrin ticaret odalarından, sanayicilerine kadar üniversitenin tüm bileşenlerinden görüş alacak ve üniversitenin ihtiyaçlarına uygun rektör adayını belirleyecek.

“Pek Çok Şikâyet Söz Konusuydu”

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, geçen günlerde rektörlük seçimiyle ilgili değişiklik yapıldığını, üç aşamalı seçim sürecinin ilk aşamasının kaldırıldığını belirterek, konuyla ilgili olumlu, olumsuz pek çok düşüncenin dile getirildiğine dikkat çekti.

YÖK olarak rektörlük seçimlerinde değişikliğe gidilmesinin çok yerinde bir karar olduğunu düşündüklerini vurgulayan Saraç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Rektörlük seçimleri, pek çok üniversitede istisnaları tabî ki var, gerginlik oluşturuyor ve hocalar arasında bir husumet oluşuyordu. Bu seçimin diğer bir olumsuzluğu da vardı, gerçekten hoca profilini doldurabilecek bazı adayların niye az oy aldığını kendilerine sorduğumuzda şu cevaplarla karşılaşıyorduk sıklıkla, ‘Bu üniversitenin atama yükseltme kriterleri yok. Bu sorunu çözeceğiz, dedik. Bundan dolayı, oy vermedi kimse bize.’ veya ‘Bu üniversitenin hocalarının pek çoğu bu ilde kalmıyorlar. Komşu ilden geliyor, derslerini verip gidiyorlar. Öğrencileriyle hemhâl olamıyor, onlarla ilgilenemiyorlar. Biz bu sorunu çözeceğiz, dedik, kimse bize oy vermedi.’ şeklinde pek çok şikâyetler söz konusuydu. Bunu rektörlerimiz de gayet iyi biliyor.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rektörlük seçimlerinin kaldırılmasına ilişkin görüşünü Külliye’de ifade ettiğinde, bütün rektörlerin kendisini alkışlarla desteklediğini aktaran Saraç, yeni YÖK anlayışıyla, yeni duruma göre, yeni bir vaziyet almak istediklerini ifade etti.

YÖK Üyeleri Ziyaret Edecek

Rektörlük seçimleriyle ilgili değişiklik yapılmasının ardından, üniversiteleri ziyaret etme kararı aldıklarını belirten Saraç, “Şimdiye kadar rektörlük seçimiyle ilgili, rektör adayı ve kendi üniversitesinin geleceğiyle ilgili kendilerinin fikri sorulmayan belli bir kesim vardı, araştırma görevlileri ve öğrenciler. Bunların da fikirlerini alacağız.” dedi.

Her üniversitenin kendine has şartları olduğunu, özellikle Anadolu’daki üniversitelerin il ve bölge ilişkisinde farklılıklar arz ettiğinin altını çizen Saraç, tek bir rektör profili belirlenerek, bu profile göre bütün üniversitelere rektör seçilmesinin doğru olmadığını, artık bu tutumdan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.

Saraç, YÖK üyelerinin gelecek hafta rektörlük seçimi yapılacak üniversiteleri ziyaret ederek temaslarda bulunacaklarını bildirerek, şunları söyledi:

“Üyelerimiz, üniversitenin bütün bileşenlerinin görüşlerini alacaklar, öğretim üyeleri yanı sıra araştırma görevlisi ve öğrenciler ile de temasta bulunacaklar, ilin valisi, sanayi ve ticaret odası başkanları, kalkınma ajansı temsilcileri ile de görüşülecek ve en nihayet bu ziyaretler, görüşmeler ve değerlendirmeler bir rapor hâline dönüşecek. En nihayet o üniversite için bir rektör profili ortaya çıkacak. Bu profile göre başvuru yapan adaylar arasında bir seçim yapacağız.”

Rektörün Performans Raporu Sunulacak

Yeni YÖK anlayışı içerisinde üniversitelerin sunduğu hizmetlerin kalitesinin arttırılması ve rektörlerin verimliliğinin yükseltilmesi noktasında yeni bir uygulamaya imza atacaklarını ifade eden Saraç, atanan rektörlere görevlerinin ikinci yılının sonunda performanslarının değerlendirileceği bir sistem getireceklerini söyledi.

YÖK Başkanı Saraç, şunları kaydetti:

“Rektörlük 4 yıllık bir süreç. Mevcut sistemde rektör atandıktan sonra, bir sonraki değerlendirmesi, eğer ikinci defa aday olacaksa, 4 yılın sonunda oluyor. Yükseköğretim Kurulu olarak, 2 yılın sonunda rektörümüz gelsin, üniversitesinde başta koymuş olduğu hedeflerin ne kadarına ulaştı, bölgesine ne katkı sağladı, bilimsel açıdan üniversiteyi ne derece yükseltti, bunlarla ilgili bize bilgi versin ve rapor sunsun. YÖK de durumu değerlendirip Cumhurbaşkanlığı makamına rektörün performansına dâir bir rapor arz etsin, istiyoruz.”

Saraç, bu konudaki performans sisteminin, yeni YÖK’ün gerçekleştirdiği projelerdeki yenilikçi yöntemi yansıtan bir gelişme olacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT