1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rejimin Hapishanelerinde 'Yavaş Ölüm'
Rejimin Hapishanelerinde 'Yavaş Ölüm'

Rejimin Hapishanelerinde 'Yavaş Ölüm'

Suriye'de ülke genelinde binlerce muhalif tecavüz, üç günlük uykusuzluk ve elektroşok gibi uygulamaların rutin olduğu hapishanelerde tutuluyor. Bir mahkum, rejimin hapishanelerindeki durumu 'yavaş ölüm" olarak tanımlıyor.

13 Aralık 2014 Cumartesi 16:07A+A-

Suriye muhalefetinin kurduğu Suriye Adalet Komisyonu, Esed rejimi tarafından gözaltında tutulanlara yapılan muamele ve hapishanelerdeki koşulları anlatan bir rapor yayınladı.

‘Suriye’deki hapishaneler’ başlıklı rapor, Suriye rejiminden bazı muhalif yetkililer ve daha önce bu hapishanelerde bulunanlardan alınan ifadelere dayanıyor.

Halep’in kuzeyinde yer alan Halep Merkez Hapishanesi kuzeydeki El Kandi Hapishanesi’ne 3 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ayaklanmalardan önce her bir koğuşunda 25 kişinin kaldığı hapishanede daha sonra bu sayı 50’ye çıktı. Hapishanede Selefiler için de ayrıca bir bölüm bulunuyor.

Adra’daki Şam Merkez Hapishanesi’nde ise 12 bölüm bulunuyor. Her bir bölümde ise 12 koğuş var. Tek bir koğuşunun 55 metre kare olduğu koğuşların her birinde 100’den fazla kişi kalıyor. Hapishanede toplamda ise 10 binden fazla mahkûmun olduğu tahmin ediliyor. Mahkûmlara uygulanan muamele ise farklılık gösteriyor. 

Siyasi suçlar için ayrı bölüm

Adra Merkez Kadın Hapishanesi’nin ise siyasi suçlar için ayrı bir bölümü bulunuyor. Hapishanede siyasi suçlardan cezalandırılan 180 mahkûm bulunuyor. Mahkûmlar dayak, uzun süren hücre hapisleri gibi uygulamalara maruz kalıyorlar. Daha önce orada kalan mahkûmlardan biri hasta mahkûmlara yapılan muameleyi anlatırken şu ifadeyi kullanıyor: ‘Yavaş ölüm’

Sidnaya Merkez Hapishanesi’nin ise etrafı üç duvarla çevrili. Hapishane askeri bir garnizon tarafından dışarıdan korunuyor. Hapishane ‘Suriye Hapishane Sistemi’ düzenlemelerine ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı değil. Hapiste kalan mahkûmların tahminine göre içeride 14 bin mahkûm bulunuyor.

Filistin Kolu olarak adlandırılan hapishane ise Şam’ın güneyinde bulunuyor ve her bir bölümünde 38 hücre bulunuyor. Mahkûmlar burada ayrıca yurt şeklinde odalarda da kalıyor. Buralarda da her bir yurtta 60 mahkûm bulunuyor. Bu hapishanede, en vahşi ve kanlı işkence metotlarının izleri halen duruyor. Aynı zamanda cinsel istismar, tecavüz, elektroşok, üç günden fazla uykusuzluk bu hapishanelerde görülenler arasında.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT