1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Radikal, Taksimcilerin Taleplerini Sansürledi?
Radikal, Taksimcilerin Taleplerini Sansürledi?

Radikal, Taksimcilerin Taleplerini Sansürledi?

Taksim Dayanışması adlı Gezi Parkı Platformunun taleplerini aktaran Radikal, neyi, niçin sansürledi?

06 Haziran 2013 Perşembe 16:10A+A-

HAKSÖZ-HABER

Radikal Gazetesi Taksim Platformu tarafından Başbakanvekili Bülent Arınç’la yapılan görüşme sonrası okunan basın açıklamasını okurlarına aktarırken inanılmaz bir aldatmacaya imza attı.

Sol, Cumhuriyet, Aydınlık, Birgün, Sözcü gibi gazetelerin de Taksim Platformu adına açıklanan en kritik talep ve gerekçeleri gizlemeye çalıştığı bir vasatta Radikal Gazetesi haberciliğin en çirkincesini sergiledi.

Eylemleri bitirmek için Platform adına Hükümete ve kamuoyuna deklare edilen talepleri okuyunca kıyametin Taksim Gezi Parkı için değil onlarca farklı gelişmenin önünü almak üzere girişilmiş bir şantaj olduğu gayet güzel anlaşılıyor. Gazetenin Elif İnce isimli muhabiri tarafından “Gezi Parkı direnişçileri taleplerini açıkladı” haberini diğer gazetelerde yayınlananlarla kıyaslayınca metin üzerinde sinsice (belki de aptalca) oynandığı hemen anlaşılıyordu.

Ancak burada anlaşılmayan önemli bir nokta var: Neden Radikal Gazetesi taleplerin bir kısmını basın açıklaması metninden çıkarttı? Talepleri haksız ve anlamsız mı görüyordu editörler yoksa bu taleplerin geniş kamuoyunda tepkiye yol açacağını mı hesaplamışlardı? Bunları bilemeyiz ama ortada eylemlerin ve eylemcileri yönlendirenlerin hedeflerinin en azından bir kısmını gizlemeye yönelik açık bir sansür olduğu gözler önündeydi.

Radikal’in metnin tam orta yerinden söküp çıkardığı “3. Havaalanı, Kanal İstanbul ve Atatürk Orman Çiftlikleri”ne ilişkin öne sürülen itirazın iktisadi, siyasi veya çevresel gerekçeleri olabilir elbette. Fakat neden okur bu üç itirazdan haberdar edilmek yerine de habersiz bırakılmak istendi, işte burada büyük bir boşluk duruyor. Bakalım Taksim Platformu sansürlenen bölümler için Radikal’den bir izah isteyecek mi? Öyle ya “Sansür var, sansür varrr!” diye şikayetlenip Radikal gibi en yakın dost ve destekçilerinden gelen çelmeleri görmemek olmaz.

İşte Radikal Gazetesi tarafından sansürlenen üç husus:

“Yükselen bu tepkinin içeriğinin; ‘başta 3. Köprü, (Radikal metinde bunları atlamış: 3. havaalanı, Kanal İstanbul, AOÇ) ve HES'ler olmak üzere ekolojik değerlerimizin talanına ve güncel olarak Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısına ilişkin itirazların, ülkemize ve bölgemize ilişkin savaş siyasetine karşı duruşun ve barış talebinin, Alevi yurttaşlarımızın hassasiyetlerinin, kentsel dönüşüm mağdurlarının haklı taleplerinin, kadınların bedenleri üzerinde denetim kuran muhafazakar erkek politikalarına karşı yükselen sesin, başta Türk Hava Yolu işçileri olmak üzere tüm emekçilerin hak gasplarına karşı taleplerinin, tüm cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı mücadelenin, yurttaşların eğitim ve sağlık hakkına ulaşımının önündeki tüm engellerin kaldırılması istemleri’ olduğunu iktidar sahiplerine iletmek istiyoruz.” 

***

Eylemcilerin Talepleriyle İlgili Haberimiz

 

HABERE YORUM KAT