1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Rabia İşaretiyle Çıktı, Mahkemeye Sırtını Döndü
Rabia İşaretiyle Çıktı, Mahkemeye Sırtını Döndü

Rabia İşaretiyle Çıktı, Mahkemeye Sırtını Döndü

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Mursi, duruşmaya "Rabia işareti" yaparak çıktı, mahkeme heyetine sırtını dönerek tepki gösterdi.

15 Nisan 2014 Salı 17:09A+A-

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 130 kişiyle birlikte yargılandığı ve kamuoyunda "hapishaneler baskını" olarak bilinen davanın bugünkü duruşmasına, "Rabia işareti" yaparak çıktı. Mursi duruşmada, mahkeme heyetine sırtını dönerek tepki gösterdi.

Mursi ve 130 kişinin yargılandığı davaya, sanıkların "reddihakim talebinin" kabul edilmemesinin ardından, Kahire'deki Polis Akademisi'nde devam edildi.

Mahkeme salonuna "Rabia işareti" yaparak giren Mursi'ye salonda bulunanlar, "Dik dur, dik dur ey kahraman, senin hapiste olman vatanı özgürleştiriyor" şeklinde tezahüratlarla destek verdi.

Savunma heyetinden avukat Muhammed ed-Dimati, duruşmada mahkumlarla iletişimlerine izin verilmemesine kızarak, "savunma heyetinin sadece bir dekor olmayacağını ve bütün haklarından yararlanacağını" söyledi.

"Cam kafes tartışması"

Daha önce de tartışma konusu olan "cam kafes" uygulaması avukatlarla mahkeme heyeti arasında yeniden tartışmaya neden oldu. Savunma heyeti cam kafesin sanıklarla iletişimlerine engel olduğunu belirtirken, Mursi ve diğer sanıklar, mahkeme heyetine sırtlarını dönerek tepki gösterdi.

Hakim Şaban eş-Şami, bu nedenle sanıkları uyarınca, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderlerinden İsam el-Aryan Mahkeme heyetine şöyle cevap verdi:

"Siz sinirlisiniz, bizi savunma heyetinden ayırmış, iletişime geçmemizi engelliyorsunuz. Bizi bir cam kafesle mahkemeden koparmış durumdasınız ve bize neden sırtımızı döndüğümüzü soruyorsunuz. Biz kanunlara ve mahkemeye saygılıyız ama sizden bu cam kafesi kaldırmanızı talep ediyoruz."

Hakim Şaban'ın tekrar uyarması üzerine, tepkisini artıran Aryan, "Bizi çıkarın buradan, bizim bu mahkemede bir rolümüz yok" diye seslendi.

"Kafeste öğle namazı"

Tartışmanın "son bulması için" iddianamenin okunmasına başlanırken savunma heyeti mahkumlarla görüşme talebini yineleyince Hakim Şaban, savunma heyetinin sanıklarla görüşebilmesi için duruşmaya 15 dakika ara verdi.

Verilen arada savunma heyetinden Usame el-Hulu ve Muhammed ed-Dimati önce ayrı bir kafeste bulunan Mursi ile sonra da diğer sanıklarla görüştü. Bu görüşmenin ardından sanıklar, kafeslerinde öğle namazı kıldı.

Mısır basınında “Vadi'n-Natrun Hapishanesi” olayı olarak da bilinen davada Muhammed Mursi, İhvan ile Hamas hareketi ve Lübnan'daki Hizbullah örgütünden kişilerin de aralarında bulunduğu 130 kişiyle, Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek rejimine son veren "25 Ocak devrimi" sırasında Vadi'n-Natrun, Ebu Za’bel ve El-Merc hapishanelerinde bulunan binlerce tutukluyu kaçırmak amacıyla saldırı planlamakla suçlanıyor.

AA

HABERE YORUM KAT