1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD'nin Yayılması Yeni Göç Dalgasını Tetikleyebilir
PYD'nin Yayılması Yeni Göç Dalgasını Tetikleyebilir

PYD'nin Yayılması Yeni Göç Dalgasını Tetikleyebilir

Tel Abyad'ı yeni kantonu ilan eden PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin Fırat'ın batısına saldırması halinde yüzbinlerce Suriyelinin Türkiye'ye göç etmesinden endişe ediliyor.

21 Ekim 2015 Çarşamba 16:42A+A-

PKK'nın Suriye'deki uzantısı Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD), kontrolündeki Kobani ve Afrin'i birleştirmek için attığı adımlar Arap ve Türkmen nüfusun endişelerini artırıyor. Afrin ve Kobani (Ayn el-Arab) arasındaki Tel Abyad'ı yeni kantonu ilan eden örgütün, Fırat'ın batısına saldırması halinde yüzbinlerce Suriyelinin Türkiye'ye göç etmesinden endişe ediliyor.

PYD, Haziran ayında Halep'in kuzeydoğusunda Türkiye sınırında, Arapların yanı sıra Türkmen köylerinin bulunduğu Tel Abyad'ı IŞİD'ten alarak, Haseke'den başlayan ve Kobani'yle devam eden hakimiyet alanını batı yönünde genişletmişti.

Bölge nüfusunun yüzde 93'ü Arap ve Türkmen  

PYD güçleri Tel Abyad'ı ele geçirdikten sonra buradaki Türkmen köylerini "bölgeyi terk etmeleri, aksi takdirde koalisyon uçaklarının hava saldırısı düzenleyeceği" tehdidiyle zorla göç ettirmişti.

Uluslararası Af Örgütü 13 Ekim'de yayımladığı raporunda PYD'nin savaş suçu işlediğine dikkati çekmişti. 

Halep'in kuzeyinde Türkiye sınırındaki Azez-Cerablus hattında 961 bin kişi yaşıyor. 

Nüfusun yüzde 78'ini Araplar, yüzde 15'ini Türkmenler, yüzde 7'sini ise Kürtler oluşturuyor. 

"PYD, her an saldırabilir"

AA muhabirine konuşan Suriye Türkmen Meclisi üyesi Ekrem Dede, "PYD, Kobani ve Afrin kantonlarını birleştirmek için Cerablus'a her an saldırabilir. Günler içinde ya da 1 ay içinde olabilir. Bölgeyi sıcak tutuyorlar ve her gün uzun menzilli toplarla saldırıyorlar" dedi.

"Güvenli bir liman"

Halep'te yaşayan insan hakları aktivisti Avukat Yasir Muhammed de Rakka'nın kuzeyindeki Ayn İsa, Suluk ve Tel Abyad'ta binlerce Arap ve Türkmen'in PYD'nin zoruyla evlerini terk ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Eğer PYD, Cerablus ve Fırat nehrinin batı kesimlerinde saldırıya geçerse, Türkiye'ye doğru büyük bir göç dalgası başlayabilir. Bunun yaşanmaması için Cerablus- Azez hattında güvenli bir bölge şart. Eğer böyle bir bölge olursa insanlar için güvenli bir liman olur."

AA

HABERE YORUM KAT