1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD ve ÖSO Barış Anlaşması İmzaladı
PYD ve ÖSO Barış Anlaşması İmzaladı

PYD ve ÖSO Barış Anlaşması İmzaladı

PYD ve Özgür Suriye Ordusu arasında yaşanan şiddetli çatışmaların ardından barış anlaşması imzalandı.

19 Şubat 2013 Salı 18:00A+A-

11 maddeden oluşan anlaşmaya göre silahlı gruplar kenti terk edecek ve bütün güçlerin katılımıyla bir şehir yönetimi kurulacak.

8 Kasım 2012'de PYD'nin silahlı kanadı YPG ile Özgür Suriye Ordusu güçleri arasında Ra’sul Ayn'da (Serèkaniyè) çatışmalar başlamıştı. Kısa süreli yapılan anlaşmalar birkaç kez bozuldu. Çatışmalarda şu ana kadar her iki taraftan da onlarca kişi hayatını kaybetti.

İki taraf arasında süren görüşmelerin sonucunda bugün YPG ve Özgür Suriye Ordusu arasında 11 maddeden oluşan bir anlaşma imzalandı.

Fıratnews’te yer alan habere göre herkesin "Suriye, Suriyelilerindir" sloganıyla hareket etmesi gerektiği belirtilen anlaşma metninde imzalanan maddelerden bazıları şunlar:

1- Silahlı grupların kentten tamamen çekilmesi

2- Kentin yönetimi için kentteki tüm etnik yapıların temsil edileceği sivil bir meclisin kurulması

3- Sınır kapısının meclisin denetimine verilmesi

4- Kentin yönetimini üstlenen meclisin askeri müdahaleleri yasaklaması

5- Kentin girişlerinde Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından ortak kontrol noktalarının oluşturulması

6- Her iki tarafın (YPG ve ÖSO) kontrol noktalarında birbirlerine kolaylık sağlaması, devriyelerin ve yiyecek maddelerinin geçişlerine izin verilmesi

7- Rejimin denetimindeki kentlerin kurtuluşu için YPG ve ÖSO’nun ortak hareket etmesi

8- Baas rejiminin denetiminden çıkarılan Til Temir, Dirbêsiyê, Amûdê, Girkê Legê ve Dêrik kentlerinin kurtarılmış kentler olarak kabul edilmesine ilişkin iki taraf arasında antlaşma imzalanması

9- Her iki tarafın basın yoluyla birbirlerine karşı saldırılardan vazgeçmesi

10- Antlaşmanın giriş bölümünün, antlaşmanın bir maddesi olarak kabul edilmesi.

11- Meclis kuruluncaya kadar antlaşmanın gereklerinin yerine getirilmesini denetlemekle görevli olacak olan ve her iki tarafça oluşturulacak olan bir komisyonun kurulması.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum