1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD Dışındaki Kürtler Cenevre-3’ten Ne Bekliyor?
PYD Dışındaki Kürtler Cenevre-3’ten Ne Bekliyor?

PYD Dışındaki Kürtler Cenevre-3’ten Ne Bekliyor?

Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) sözcüsü Abdurrahman Gelo, Suriye muhalefeti ile Esed rejimi arasında başlayacak Cenevre-3 görüşmelerinden Kürtlerin beklentilerini değerlendirdi.

13 Ocak 2016 Çarşamba 18:51A+A-

HAKSÖZ-HABER

SMDK bünyesinde temsil edilen Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) sözcüsü Abdurrahman Gelo, Suriye muhalefeti ile Esed rejimi arasında başlayacak Cenevre-3 görüşmelerinden Kürtlerin beklentilerini değerlendirdi.

Konuyla ilgili Orient News televizyonuna bir demeç veren Abdurrahman Gelo, Riyad Toplantısını, Rojava’daki PYD kantonlarından neden kimsenin bu toplantıya çağrılmadığı sorularını değerlendirdi. Toplantıya Rojava’dan PYD’nin çağrılmamasının doğru bir karar olduğunu belirten Gelo, keza PYD’nin muhalefet kanadının üyesi olmadığını söyledi.

Riyad toplantısı sonrası New York’ta BMGK toplantısında Suriye krizinin siyasi çözümü için alınan 2254 nolu kararı da değerlendiren Gelo, bu kararda öngörülen maddelerin Cenevre-1’den daha geri olduğunu savundu.

RİYAD TOPLANTISI ULUSLARARASI GÜÇLERİN YÖNLENDİRMESİNİN ÜRÜNÜ

Riyad toplantısının ise Suudi Arabistan’ın kendi iradesiyle değil doğrudan uluslararası güçlerin yönlendirmesiyle gerçekleştiğini belirten Gelo, şunları kaydetti:

“Riyad Toplantısı, Suudi Arabistan’ın kendi iradesi sonucunda değil aksine Suriye krizinde rolü olan uluslararası güçlerin yönlendirmesiyle gerçekleşmiştir. Burada Suriye muhalefeti adıyla toplantıya çağrılan unsurları kendileri belirlemiştir. Kürtler adına Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) de muhalefetin bir parçası olarak bu toplantıya katılmıştır.”

CENEVRE-3’DEN KÜRTLERİN BEKLENTİSİ

BMGK’nın 2254 nolu kararı çerçevesinde başlaması planlanan Cenevre-3 görüşmelerini de değerlendiren Gelo, Rojava’yı kantonel rejim yoluyla  işgal eden PYD/YPG dışındaki Kürt siyasi çevrelerinin bu görüşmelerden beklentisini ortaya koydu.

Gelo, PYD dışındaki Kürt muhalefet bloğunun Cenevre-3 görüşmelerindeki konumu ve beklentileriyle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Suriye muhalefeti adına Cenevre-3 görüşmelerine katılacak olanlar Rojava bölgesine dair proje ve öngörülerinin ne olduğunu ortaya koymalı. Açık söylüyoruz; biz federal bir Suriye mücadelesi veriyoruz ve Kürtlerin kendi tarihî coğrafyasında federal Suriye yasaları çerçevesinde yaşamasını öngörüyoruz. Kürt halkının geleceğini tayin hakkı pazarlık konusu yapılamaz. Biz bu önkoşullar çerçevesinde her zeminde her tür tartışma ve müzakereye varız.”

Abdurrahman Gelo, aynı zamanda 14 partili bir koalisyon olup SMDK’da temsil edilen Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) üyesi Kürt Birlik Partisi’nin (Yekitî) de Almanya politbüro başkanlığını yapmaktadır.

HABERE YORUM KAT