1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD, ABD'den “Federal Bölge” Sözü Almış!
PYD, ABD'den “Federal Bölge” Sözü Almış!

PYD, ABD'den “Federal Bölge” Sözü Almış!

PYD güdümündeki “Demokratik Suriye Güçleri” Sözcüsü Talel Sülo, Suriye’nin yüzde 20’lik kısmında hâkimiyet sağladıklarını söyledi. Sülo, “Kobani’yi ziyaret eden ABD Merkez Kuvvetler Komutanı’ndan federal bölge sözünü aldık.” dedi.

14 Haziran 2016 Salı 11:32A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Türkiye'ye Fırat'ın batısında bir tane bile YPG'li olmayacağına dair garanti veren ABD'li yetkililerin PKK'nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin güdümündeki “Demokratik Suriye Güçleri”ne (DSG) de “federal bölge” sözü verdiği öğrenildi.

Bir yandan Suriye'nin bütünlüğüne dair vurgu yapan ABD'nin ikiyüzlü tavrı DSG resmî sözcüsü Talel Sülo'nun 12 Haziran'da Ronahi TV’de katıldığı Yakup Lahdo'nun sunduğu “Olayların İçinden” adlı programda yaptığı açıklamalarla netleşti.

“ABD’den Söz Aldık”

Halep'in kuzeyi ve Rakka'da yaşananlara dönük açıklamalar yapan Sülo, hâlen Suriye'nin yüzde 20'lik kısmında hâkimiyet sağladıklarını ve her geçen gün yeni alanlar kazandıklarını vurguladı.

Yakın zamanda Suriye'nin en önemli aktörlerinden biri olacaklarını ifade eden Sülo, “Kobani'yi ziyaret eden ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel'den IŞİD'in bölgeden çıkarılması sonrası federal bölge dâhil tüm taleplerimizin karşılanacağı sözünü aldık.” dedi.

Masada Temsilci Olarak Bulunma Garantisi!

DSG'nin yalnızca IŞİD'le mücadele amaçlı kurulan bir örgüt olduğunu söyleyen Sülo, ABD öncülüğündeki koalisyonun desteğiyle IŞİD'e karşı önemli kazanımlar elde ettiklerini kaydetti.

Başta ABD olmak üzere uluslararası güçlerden bundan sonraki süreçte kendilerine masada temsilci olarak bulunma garantisi verildiğine dikkat çeken Sülo, bu konuda Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar engelinin uluslararası toplumun desteğiyle aşılacağını söyledi.

“Esed Rejimiyle Sorunumuz Yok”

DSG, PYD ve YPG’nin Beşşar Esed rejimiyle herhangi bir sorunu olmadığını belirten Sülo, mücadelelerinin sadece IŞİD'e karşı olduğunu söyledi.

Esed rejiminin Rakka'yı ele geçirmesinden de memnuniyet duyacaklarını ifade eden Sülo, kendilerinin Esed rejimi ile herhangi bir rekabet içerisinde olmayacaklarını ancak Suriye için en etkin çözümün “federatif yönetim” biçimi olacağını söyledi. Sülo, CENTCOM Komutanı General Joseph Votel'in 21 Mayıs tarihindeki Kobani ziyaretinde bu konunun müzakere edildiğini ve bu yönde ABD'nin olumlu görüş belirttiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum