1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD, 300 Genci Esed'e Teslim Etti!
PYD, 300 Genci Esed'e Teslim Etti!

PYD, 300 Genci Esed'e Teslim Etti!

PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD, Beşşar Esed’le askerlik çağı gelenler konusunda yaptığı anlaşma kapsamında 300 genci tutukladı. Rejimin verdiği liste doğrultusunda evleri basılan gençler, Esed rejimine teslim edildi.

23 Haziran 2016 Perşembe 05:49A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

PKK'nın Suriye’deki uzantısı PYD, tek taraflı kanton ilan ettiği bölgelerde 300 genci Beşşar Esed rejimine teslim etti.

PYD bölgelerinde yaşayan 21-27 yaşlarındaki gençler, Esed ordusunda savaşmak istemedikleri için 20011'den beri kaçıyor. Asker kaçağı olarak rejim tarafından aranan gençlerin evleri, PYD ve Esed rejimi arasındaki anlaşma nedeniyle basıldı. İki taraf arasında 1,5 yıl önce yapılan anlaşmada, askerlik çağı gelen ve PYD bölgelerinde yaşayan sivillerin örgüt için savaşmayı kabûl etmemesi durumunda zorla Esed rejimine teslimi öngörülüyor.

Rejimin Verdiği Listeye Göre Tutuklama!

Bu anlaşma kapsamında başta Afrin olmak üzere örgütün kontrolünde yer alan bölgelerdeki evleri basılan gençler PYD tarafından tutuklandı. Rejimin verdiği listeler doğrultusunda tutuklanan 300 genç daha sonra Medine Sınai bölgesinde Esed ordusuna teslim edildi.

Yerel kaynaklar, Beşşar Esed rejiminin PYD militanlarını kendi askeri ile aynı statüde gördüğünü ve zorunlu askerlikten muaf tuttuğunu söylüyor.

“Gençler Ölüme Yollanıyor”

Kürt gençlerin zorla Esed ordusuna teslim edilmesi büyük tepki çekti.

Aileler çocuklarının, Esed ve PYD için savaşmak istemediğini ancak zorbalıkla tutuklanıp PYD tarafından ölüme yollandığını ifade ediyor.

“Esed bu çocukları en ön saflarda doğrudan ölüme yollayacak.” diyen bir gencin yakını “Çocuklarımız şayet ölmez ise ilk fırsatta firar edecekler.” şeklinde konuştu.

17 PYD Militanı Türkiye’ye Kaçtı

Suriyeli Kürtlere ait haber sitelerinden Rojova News'te yer alan bilgilere göre son yaşanan olaylara tepki olarak 17 PYD'li silahlarını bırakarak Türkiye'ye kaçtı. Örgüte tepkinin büyük olduğu belirtilen haberde kaçanlar arasında 15-16 yaşlarında çocukların da olduğu belirtildi.

PYD'nin Rakka ve Menbic bölgelerinde artan saldırılarda büyük kayıplar verdiği ve militan açığını kapatmak için halka “asker” temini konusunda baskıları arttırdığı belirtiliyor.

Aileler Direniyor

Her aileden bir çocuk uygulaması örgüt tarafından zorunlu askerlik adı altında son 6 aydır tatbik ediliyor. Şu ana kadar Afrin, Kamışlı bölgelerinde bu uygulamaya dönük birçok protesto gerçekleştirildi. Yetişkin çocuğu olmayan aileler evlerindeki 15-16 yaşındaki evlatlarının zorla savaşa götürülmesine karşı çıkmaya devam edeceklerini ifade ediyor.

HABERE YORUM KAT