1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KAZAKİSTAN

  4. Putin'e bir darbe de Kazakistan'dan
Putin'e bir darbe de Kazakistan'dan

Putin'e bir darbe de Kazakistan'dan

Rusya, seferberlik ilan etmesinin ardından müttefiklerinin de desteğini yitirmeye başladı. Özbekistan'ın "Savaşa katılmayın" fetvasının ardından bir darbe de Kazakistan'dan geldi.

26 Eylül 2022 Pazartesi 17:40A+A-

Ukrayna'ya yönelik işgal girişimi 7. ayı devirirken Rusya büyük kayıplar vermeye devam ediyor. Cephede gerilemek zorunda kalan Putin yönetimine Batı'dan gelen yaptırımların ardından eski müttefikleri de sırt çevirmeye başladı. Rus ordusu ele geçirdiği şehirlerden çekildikten sonra Kremlin’in seferberliği Çeçenistan dışında karşılık bulmadı. Geçtiğimiz günlerde Özbekistan'ın "Savaşa katılmayın" fetvasının ardından bir darbe de Kazakistan'dan geldi.

Rusya’nın Ukrayna’da planladığı referandumlara ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aybek Smadiyarov, Ukrayna'nın Rusya yanlısı ayrılıkçıların elinde olan Donetsk ile Rus güçlerinin kontrolündeki Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya katılmasını öngören referandumlara ilişkin, "Kendi başına bağımsızlığını ilan eden Luhansk ve Donetsk gibi devletler ile Zaporijya ve Herson bölgelerindeki askeri idarelerin Rusya’ya katılmasına ilişkin düzenledikleri referandumlar konusunda Kazakistan, devletlerin toprak bütünlüğü, egemen eşitliği ve barış içinde bir arada yaşamalarını savunuyor." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, daha önce Kazakistan’ın sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerini tanımayacağını açıklamıştı.

 

HABERE YORUM KAT