1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Putin'den Sisi'nin Adaylığına Destek
Putin'den Sisi'nin Adaylığına Destek

Putin'den Sisi'nin Adaylığına Destek

Savunma Bakanı Sisi ve Dışişleri Bakanı Fehmi Rusya-Mısır arasındaki ekonomik, ticari ve askeri konular başta olmak üzere iki ülke ilişkilerini değerlendirdi.

13 Şubat 2014 Perşembe 15:11A+A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da bulunann Mısır'ın darbeci komutanı Abdulfettah El-Sisi'nin başkanlık adaylığına destek vereceğini söyledi.

Rus basınında çıkan haberlere göre, Putin, "Sayın Savunma Bakanının Mısır cumhurbaşkanlığına aday olma kararı aldığını biliyorum. Çok sorumlu bir karar. Şahsen ve Rus halkı adına size iyi şanslar diliyorum ..." dedi. Sisi, henüz resmen adaylığını ilan etmedi ancak adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.

Öte yandan, Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ve Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, Moskova ziyaretlerinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile 2+2 formatında bir araya geldi. 

Moskova'daki Dışişleri Bakanlığı Konukevi'ndeki 2+2 görüşmelerinden önce iki ülkenin dışişleri bakanları Lavrov ve Fehmi görüştü. Taraflar daha sonra savunma bakanları Şoygu ve Sisi'nin katılımıyla geniş çaplı bir görüşme gerçekleştirdi. Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından dışişleri bakanları Lavrov ve Fehmi ortak basın toplantısı düzenledi.

Lavrov, görüşmelerde ekonomik, ticari ve askeri konular başta olmak üzere iki ülke ilişkilerini konuşma fırsatı bulduklarını söyledi. Lavrov, ayrıca Suriye krizi ve İsrail-Arap ülkeleri ilişkileri başta olmak üzere bölgesel ve küresel krizleri de değerlendirdiklerini ifade etti. Rus bakan, bölgesel ve uluslararası terörizmle mücadele konusunun da gündeme geldiğini ekledi.

Lavrov, Rusya-Mısır 2+2 görüşmeleri hakkında konuşurken, bu formatın iki ülke ilişkilerini sistemli ve kapsamlı bir şekilde ele alma imkanı verdiğini kaydetti. 

2 milyar dolarlık silah antlaşması

Lavrov, Rusya ve Mısır'ın askeri alandaki işbirliğine hız vereceğini belirterek, "Askeri ve askeri teknoloji alanlarındaki işbirliğine ivme kazandıracak belgelerin hazırlanması sürecinin kısaltılması konusunda anlaştık" dedi.

İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek istedikleri ifade eden Lavrov, Rusya-Mısır hükümetlerarası ekonomik ve ticari  görüşmelerinin önümüzdeki ayın sonunda yapılacağı bilgisini paylaştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2+2 görüşmelerine katılan bakanlarla görüşeceğini söyleyen Lavrov, "Görüşmemizin tüm ayrıntıları Putin ile görüşmeden sonra yayınlanacak ortak deklarasyonda yer alacak" ifadesini kullandı. 

ABD'nin askeri yardımlarına kısıtlama getirdiği Mısır'ın, Rusya ile 2 milyar dolarlık silah anlaşmasına imza atması bekleniyor

 Bakanlar su problemini konuştu

Rus Bakan Lavrov, görüşmede Kuzey Afrika'nın su sorununun da konuşulduğunu kaydetti. Son dönemlerde sıkça gündeme gelen su probleminin sadece Mısır ve komşu ülkeler için değil, tüm bölgeler için gittikçe ısınan bir konu olduğunu kaydetti. Lavrov, bu sorunun "bölge halklarının ihtiyaçları göz önüne alınarak karşılıklı anlaşmalarla" çözüme kavuşacağını söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Fehmi ise, iki ülke arasındaki ilişkilerin ivme kazandığına vurgu yaptı. Fehmi, "Görüşmede, Rusya ve Mısır arasındaki ekonomik, ticari, kültürel ve sosyal alandaki ilişkileri konuştuk. Savunma bakanları da askeri ve askeri-teknoloji alanlarını değerlendirdi" diye konuştu.

Mısırlı bakan, görüşmede bölgesel ve küresel sorunları değerlendirdiklerini söyledi. Fehmi, "Dünyada yaşanan bölgesel ve küresel çaptaki krizlerin çözümü konusunda ortak fikir beyan ettik. Bu kapsamda, Suriye krizinin de diplomatik yollardan çözüleceği fikri üzerinde durduk" değerlendirmesinde bulundu. 

Deniz ve hava kuvvetlerindeki işbirliğinin geliştirilmesi

Görüşmelerle ilgili Rus resmi haber ajansı İtar-Tass'ta yer alan habere göre, iki ülke savunma bakanları Rusya ve Mısır arasındaki askeri işbirliğini değerlendirdi. 

Görüşmede iki bakan, Rusya ve Mısır orduları arasında deniz ve hava kuvvetlerindeki  işbirliğinin geliştirilmesi konusu üzerinde durdu. Bu kapsamda, Mısırlı askerlerin Rusya'da eğitim alması, ortak tatbikatlar ve heyet değişimi fikirleri gündeme geldi. 

Rus bakan Şoygu, Rusya ve Mısır arasındaki askeri işbirliğinin pratik ve sağlam hukuki temellere dayanan bir karakter taşıması gerektiğini söyledi. Şoygu, bölgede "kilit rol oynayan" Mısır ile ilişkilerine büyük anlam yüklediklerini kaydetti. Mısır ve Rusya'nın bölgesel ve küresel problemlere bakış açısının benzer olduğunun altını çizen Şoygu, "Ülkeler arasındaki askeri işbirliğinin pratik karakter taşıyarak, silahlı kuvvetlerin güvenliğin artırılmasına katkı sağlaması görüşünde mutabıkız" dedi. 

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya-Mısır 2+2 görüşmelerine katılan bakanları kabul etmesi bekleniyor. Putin'in görüşmesinin ardından ortak deklarasyon ve ayrıntılı bilgilendirme yapılacağı ifade edildi.

HABERE YORUM KAT