1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Putin, İsrail’den özür diledi
Putin, İsrail’den özür diledi

Putin, İsrail’den özür diledi

Rusya’nın Yahudiliğe dair sarf ettiği sözler için birkaç gündür tepki gösteren İsrail’e özür geldi. CNN International’ın bildirdiğine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Naftali Bennett’i telefonla arayarak özür diledi.

06 Mayıs 2022 Cuma 09:27A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in ofisinden yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un “En büyük Yahudi karşıtları Yahudilerdi” bu hafta başlarında İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile yaptığı telefon görüşmesinde Hitler ve Yahudiler hakkında yaptığı yorumlardan dolayı özür diledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov verdiği bir röportajda Ukrayna’yı Nazilerden arındırmaya çalıştıklarını iddia ederken Zelensky’nin Yahudi oluşuna atıfla, ‘Adolf Hitler’in Yahudi olduğunu düşündüğünü’ söylemişti.

Bu söylemin ardından İsrail ile Rusya arasında karşılıklı atışmalara dayalı bir gerilim cereyan etmeye başlamış kısa süreli atışmaların ardından ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, İsrail’den özür dilediği İsrail tarafından açıklandı.

Kremlin’den yapılan açıklamada ise Putin’in İsrail’den özür dilediği kısma yer verilmemesi dikkat çekti.

İsrail tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada, "Başbakan (Bennett), Başkan Putin'in Lavrov'un açıklamaları için özrünü kabul etti ve Başkan'ın Yahudi halkına yönelik tutumunu ve Holokost'un hatırasını açıkladığı için kendisine teşekkür etti." denildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'yı "Nazilikten arındırma" hedeflerini, Yahudi bir cumhurbaşkanı tarafından yönetilen ülkenin temelsiz bir tasvirini, Adolf Hitler'in " Yahudi kanı" taşıdığını ve "en ateşli Yahudi düşmanları genellikle Yahudilerdir" sözlerini sarf etmişti.

İki ülke arasında kısa süreli gerçekleşen sözlü “it dalaşı”nın ardından Putin’in geri adım atıp özür dilemesi uluslararası arenada farklı boyutlarıyla tartışılmaya başlanırken aynı zamanda İsrail’in “zorbalığı veya diğer adıyla yaptırım güçlerinin” ne olduğu konusu tartışılacak!  

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum