1. HABERLER

  2. HABER

  3. Psikolojik Harp Tekniği 1950’de ABD’den Alındı
Psikolojik Harp Tekniği 1950’de ABD’den Alındı

Psikolojik Harp Tekniği 1950’de ABD’den Alındı

Bilgisayarlardan çıkan ‘güncellenmiş psikolojik harekat planları’nın temelini oluşturan yöntemler ABD’den ithal edilmiş.

24 Aralık 2012 Pazartesi 15:18A+A-

KEMAL GÜMÜŞ'ün haberi:

GENELKURMAY tarafından Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır ceza Mahkemesi’ne gönderilen Bilgi Destek Dairesi’nde kullanılan bilgisayarlardan ‘güncellenmiş psikolojik harekat planları’ çıkarken, bu psikolojik harekat planlarının temelini oluşturan yöntemlerinin 1950 yılında ABD’den ithal edildiği ortaya çıktı.

Kopya psikolojik harekat planını uygulayacak personelin 28 Şubat süreci öncesi yetiştirildiği ve projeyi yürütecek dairenin ise 1995 yılında kurulduğu belgelere yansıdı.

MGK’DA UZMANLAŞIP KARARGAHA ALINDILAR

Naip Hakim Hüsnü Çalmuk tarafından Bilgi Destek Dairesi’nde 2005-2009 yılları arasında kullanılan bilgisayarların harddisklerinden çıkan belgelerle ilgili hazırlanan raporun 204. sayfasında yer alan özel brifinde “TSK’da psikolojik harekat teşkili 1950’li yıllarda ABD’den aynen kopya edilmiş ve Özel Harp Dairesinde ve Genelkurmay İstihbarat Başkanlığında küçük birer kısım olarak teşkil edilmiştir. 1980 yılından itibaren MGK’nın ülke çapında psikolojik harekat yönetimini üstlenmesiyle TSK’da da bu konuda bir takım gelişmeler olmuş, MGK’da uzmanlaşmış personelin (Çok az sayıda ki personeli) PSK.HRK. konusunda stratejik ve operatif seviyede uzmanlaşabilmiştir. Gnkur. Bşk.lığına atanmasıyla 1995 yılında daire teşkil edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

UMUTLARINI KIR ‘BİZ GÜÇSÜZÜZ’ DEDİRT

Piskolojik harekatın aktif ve basit uygulamalar şeklinde uygunlandığı belirtilen notta AKTİF yöntemlerin “Hedef kitlelerin liderlerine, topluma, yönetime güven duymamasını sağlama, hedef kitlede belirsizlik oluşturma, şüphe yayma, kendine olan güvenini kaybetme, geleceğe olan umudunu azaltma, bıkkınlık yaratma, moralini bozma, güçsüz oldukları kanaatini hakim kılma, karşı tarafın söylemlerini benimseyen ve savunanların saygınlığını ortadan kaldırma” şeklinde uygulandığı belirtiliyor.

DEŞİFRE OLURSA KURUM VE LİDERİ ZARAR GÖRMEMELİ

8Brifing notuna göre, yapılacak olan kara propagandanın deşifre edilmesi durumunda Genelkurmay ve Başkanı’nın bundan zarar görmemesi için önlem alınması gerektiği belirtiliyor. Notta “Psikolojik harpta açık yarı açık yada kapalı (Beyaz, gri, kara) yöntemler kullanılır. Piskolojik harekat TSK’nın yapısı gereği zorunlu olarak genelde açık yöntemlerle yapılmaktadır. Kapalı ve yarı kapalı yöntemlerin kullanılmasında kurumun ve kurum liderlerinin risk edilmemeleri gerekir. Faaliyetin deşifre edilmesi durumunda kurum ve kurum liderleri bundan zarar görmemelidirler” deniliyor.

MEDYAYI YÖNLENDİRMEK İÇİN HABER ÜRETELİM

“Medya üzerinden kullanbilecek temaların dolaylı ve örtülü olarak kullanılması etkiyi artırmaktadır. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için yeterli ölçekte mali güce sahip olunması gerekir. Tarafsız medyanın taleplerimiz doğrultusunda yönlendirilebilmesi için haberlerin medyanın ilgisini çekebilecek hale getirilmesi gereklidir. Olay ve gelişmelerin öyküleri, sonrasındaki gelişmeler, ilgi çekici fotoğraf ve görüntüler medyaya özel olarak servis edilmelidir.”

KURUM SİTESİ OLMAZ ÖRTÜLÜ SİTELER YAPALIM

BRİFİNG notunda, İnternet Andıcı’na konu olan sitelerin kurulma mantığı da açıkça itiraf ediliyor: “Sanal ağ, yarı kapalı ve kapalı  psikolojik harekat yöntemlerinin çok etkili olarak kullanılabildiği bir alandır. Tarafımızdan işletilen sanal ağ sitelerinde zorunlu olarak açık yöntem izlenmekte ve ağır bir bürokrasiye tabi. Ayrıca deşifre olabilme riski yüksek. Sanal ağda dolaylı ve örtülü olarak çalışacak sitelerin oluşturulmasına ihtiyaç var. Güvenilir kişilerce kurulur, çalıştırılır, maliyeti ve riski düşüktür.”

YERLİ-YABANCI KANAAT ÖNDERLERİ KULLANILMALI

İŞADAMI, köşe yazarı, sanatçı, şarkıcı, sporcu, akademisyen, emekli asker, bürokrat, siyasetçi veya çeşitli nedenlerle toplum tarafından tanınan sevilen ve sempati duyulan kişiler yerli veya yabancı olabilirler. Kanaat önderleri hassasiyetlerine uygun olarak elde tutulurlar ve ihtiyaç halinde kamuoyunu yönlendirmek için kullanılırlar. Doğrudan veya dolaylı olarak kullanılabilirler çok etkilidirler. Kanaat önderlerine erişim ve elde tutmakta yeterli ölçekte mali güce sahip olunması gereklidir. STAR

 

HABERE YORUM KAT