1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Polonya-Belarus sınırında göçmenler sıkıştırıldı
Polonya-Belarus sınırında göçmenler sıkıştırıldı

Polonya-Belarus sınırında göçmenler sıkıştırıldı

Belarus sınır muhafızları, kadın ve çocuklardan oluşan mülteci grubunu Polonya'ya itiyor. Polonya ise mültecileri Belarus'a geri itiyor. Günlerdir iki sınır arasına sıkışan mülteciler, acil yardım bekliyor.

09 Kasım 2021 Salı 10:41A+A-

HAKSÖZ HABER

Belarus'tan Polonya sınırına doğru ilerleyen mültecilere Polonya'nın ördüğü sınır telleri engel oldu.

Polonya polisi sınır geçmek isteyen göstericilere karşı biber gazı kullanırken, dün de Belarus'lu yetkililere göre bölgeden silah sesleri duyulmuştu. 

Belarus, AB'ye karşı sınır politikalarını son bir kaç yıldır değiştirmiş durumda. Avrupa Birliği'nin köşeye sıkışması için göçmenlerin sınırı geçmesine izin veren ve ardından ise geri dönmelerine izin vermeyen Belarus yetkilileri mülteciler üzerinden AB'ye karşı strateji geliştiriyor. 

 

gocmen-1.jpg

 

Avrupa Birliği şu an için sınırı geçmeye çalışan göçmenler konusunda harekete geçebilmiş değil. Polonya ise sığınmacı geçişine engel olmak için sınıra konuşlandırdığı asker sayısını 12 bine çıkardı. 

 

İki sınır arasında bırakılan göçmenlerin görüntüleri

 

Dünden beri devam eden olaylar sonucunda 7 göçmen hayatını kaybetti.

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Piotr Wawrzyk, "Belarus büyük bir olay yaratmak istiyor, tercihen ateş edilmesi ve kayıpların olması isteniyor. Medya haberlerine göre Kuznica Bialostocka yakınında büyük bir provokasyon hazırlıyorlar, burada kitlesel bir biçimde sınır geçişi girişimi olacak" demişti.

 

gocmen-4.jpg

 

Avrupa Birliği, Belarus'u Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden gelen sığınmacıları AB ülkelerine geçme yönünde teşvik etmekle suçluyor.

Bu adımın Batı'nın insan hakları ihlalleri nedeniyle uyguladığı yaptırımlara bir misilleme olduğu ileri sürülüyor.

 

gocmen-3.jpg

 

AB üyesi olan komşu Litvanya da sınıra sığınmacı geçişine engel olmak için ek birlikler gönderildiğini duyurdu.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum