1. HABERLER

  2. HABER

  3. Polis, Taksim Meydanına Girdi
Polis, Taksim Meydanına Girdi

Polis, Taksim Meydanına Girdi

Polis Taksim Meydanına müdahale etti; taş ve molotof atan sol gruplarla çatışma çıktı. Gezi'ye müdahale edilmedi.

11 Haziran 2013 Salı 15:47A+A-
Gezi Parkı eylemlerinin 14'üncü gününde polis Taksim Meydanı'na sabah saat 7:00'da girerek Atatürk Kültür Merkezi ve Atatürk Anıtı civarındaki illegal örgüt bayrak, flama ve afişleri temizledi.
 
Gezi Parkı göstericilerine müdahale edilmezken, polisle çatışan eylemcileri dağıttı.  
 
Polis aracından yapılan anosta Gezi Parkı'ndaki eylemcilere müdehale edilmeyeceği anonsları sıklıkla tekrar edildi. İki saat boyunca ricalarla müdahale olmayacağı anlatıldı.
 
Gümüşsuyu'dan giren polise 30-40 kişilik gurup taş ve havai fişek ile karşılık verdi. Polisin Taksim Meydanı'na gelmesiyle marjinal gruplara mensup eylemciler, Tarlabaşı ve Talimhane tarafına kaçtı. Eylemciler polise taş, şişe ve havai fişekle karşılık verdi.
 
Meydandaki otobüs duraklarının orada bulunan ve dağılmayan 50 kişilik eylemci grup, polisi tahrik ederek Gezi Parkı'na girmesi sağlamaya çalışıyor. Eylemciler adına polis ile görüşen grup liderleri, polisten söz almasına rağmen toplanan kalabalığı dağılmaya ikna edemedi. Polis mikrofonundan konuşan Hayko Bağdat, eylemcileri ikna etmeye çalışsa da eylemciler dağılmadı.
 
Provokatörler sağduyu çağrısına mani oluyor
 
Taksim Meydanı'na giren polis ekipleri, alandaki kalabalığı sağduyulu hareket etmeye davet ediyor. Polis, anonslarla kalabalıktan özür dilediği sıralarda eylemciler arasındaki provokatörler Gezi Parkı gruplarını kışkırtmaya çalışıyor.
 
Sabah saatlerinde Taksim Meydanı'na giren polis ekipleri ile göstericiler arasında çatışma yaşandı. Kısa bir çatışmanın ardından alana giren polis ekipleri, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ve anıttaki pankartları indirdi. Gruba anonslar yaparak sağduyu çağrısı yapan polis ekipleri, parktaki sözcülerle diyalog kurdu. Çadırlara dokunmayacağını söyleyen polis ekipleri, bütün kışkırtmalara rağmen gruba müdahale etmiyor. Eylemciler arasındaki bazı provokatörlerin polise ısrarla saldırı yapılması gerektiğini söyledikleri dikkat çekiyor. Meydandaki pazarlıklar ve zaman zaman görülen gerginlikler devam ediyor.
 
Valilikten Taksim açıklaması yapıldı
 
Taksim müdahalesiyle ilgili İstanbul Valiliği'nde yazılı açıklama yapıldı. Açıklama şu şekilde: "Gezi Parkı'nda çevreci bir sahiplenme ile başlamış olan gösterilerin, bilahare ulaşmış olduğu nokta bütün milletimizin derin kaygı ve üzüntülerine neden olmuştur. Bu kapsamda; Gezi Parkı'nda ve Taksim'de, ağırlıklı olarak geceleri toplanmalar sürmektedir. Mevcut durumun; demokratik tutum ve davranışlarla sürdürülmesinde hiçbir engel, kısıtlama söz konusu değildir. Ancak, özellikle Atatürk Anıtı'mız ile Atatürk Kültür Merkezi binasını tamamen örten farklı döviz, pankart, afiş, flama ve resimler görünüm olarak toplumsal tepkilere, ciddi eleştirilere ve hoşgörü hudutlarını zorlayan tutumlara sebebiyet vermektedir.
 
Bu olumsuzlukların yanı sıra, bir kamu binası olan Atatürk Kültür Merkezi adeta işgal altında gibi bir görünüme büründürülmektedir. Bu durum, binanın inşaat mahalli olması nedeniyle buraya zaman zaman giren göstericiler açısından çökme ve düşme risklerini de beraberinde getirmektedir. 
 
Bu münasebetle; ülkemizin imajını dünya kamuoyunda da olumsuz etkileyen, toplumumuzda tepkilere sebebiyet veren, aynı zamanda gezi parkında bulunanların da mesaj ve gayesiyle aslında uyuşmayan, hatta çelişen bu görüntülerin kaldırılmasına karar verilmiştir.
 
Bu nedenle; Bu sabah saat 08.00'dan itibaren güvenlik birimlerimiz sadece bu pankart, döviz ve resimlerin kaldırılmasına yönelik bir çalışma yapacaklardır. Bu çalışmanın Gezi Parkı'na ve Taksim'e yönelik bir boyutu kesinlikle yoktur. Gezi Parkı ve Taksim'de bulunan hiçbir kişi veya gruba yönelik bir faaliyet söz konusu olmayacaktır. 
 
Bu kapsamla sınırlı olmak üzere yapılacak çalışmada güvenlik birimlerimize yardımcı olunması, her türlü yanlış anlama ve yorumlara sebebiyet verecek propagandalara itibar edilmemesi önem arz etmektedir"
 
taksim-polis_molotof.jpg
 
Taksim'de polis alevler içinde kaldı
 
Taksim Meydanı’na sabahın erken saatlerinde yapılan polis müdahalesi sırasında aniden ortaya çıkan bazı kişiler polise molotof attı. Bir polis memuru atılan molotof nedeniyle yanmaktan son anda kurtuldu.
 
Taksim Meydan'da göstericiler Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'nı (TOMA) yaktı. Atılan molotof kokteyli sonrası yanan araç, diğer TOMA araçlarından sıkılan su ile söndürüldü.   
 
Taksim'de polise molotof kokteyli atan göstericiler, TOMA aracını yaktı. Yanan TOMA'nın şoförü, alevlerin büyümesiyle araçtan inerek kaçtı. Bu sırada diğer TOMA araçları yanan aracın yardımına koştu. TOMA'lar su sıkarak yanan aracı söndürdü. Göstericiler yangını söndürmeye çalışan TOMA araçlarına da havai fişek ve taşlarla saldırdı.
 
taksim-toma.jpg
 
Adalet Sarayında Avukatlara Gözaltı
 
İstanbul Adalet Sarayı'nda, bir grup avukat Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için bina içinde eylem yaptı. Uyarılara rağmen dağılmayan avukatlara müdahale edildi, 49 avukat gözaltına alındı.
 
ZAMAN ONLİNE

 

HABERE YORUM KAT