1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. PKK ve MLKP Suriye’ye Neden Girdi?
PKK ve MLKP Suriye’ye Neden Girdi?

PKK ve MLKP Suriye’ye Neden Girdi?

IŞİD’in şiddetini Türkiye’ye celbeden faktörlerden başlıcası PKK ve paralelinde hareket eden Marksist örgütlerin Suriye’nin kuzeyinde Esed/Baas rejimiyle uyumlu bir koridor açma adına verdikleri savaştır.

23 Temmuz 2015 Perşembe 03:17A+A-

KENAN ALPAY yazdı:

PYD/YPG/YPJ saflarında savaşmak üzere Kobani’ye sevk edilen gençleri “Türk ve Kürt enternasyonalizminin yüz akları” diye övmekte inat ettikleri oranda Suriye’den Türkiye’ye taşınan şiddeti de teşvik ediyorlar. Suruç’taki bombalı saldırının sebep ve sonuçlarını klasik sol-sosyalist propagandayla çözümlemek mümkün değil. Erdoğan-Davutoğlu nefreti tavan yapmış AB/D standartlarındaki liberal aydınların yaptığı analizler de sadece siyasete güvensizliği ve toplumsal çatışmaları tetikliyor.

Suruç’taki saldırıyla birlikte  “Hükümet Suriye politikasını derhal değiştirmeli” söylemleri sanki meşruiyet kazanmış gibi bir hava estiriliyor. Selefi-Cihadi örgütlerin başını okşayan, ülkenin Pakistanlaşmasına çanak tutan AK Parti Hükümeti algısını yaratmak üzere seferberlik pozisyonunu koruyanlar şunu öneriyor: IŞİD’i Türkiye’nin en önemli ve öncelikli iç ve dış tehdit odağı olarak kabul edip güvenlik politikalarını bu ilkeye göre yeni baştan inşa etmek.

Suriye’ye Girmek Kimin Hakkı?

Anlaşılan bu mantık ve önerme sahipleri, Hükümet hiçbir şart ileri sürmeden IŞİD tehdit ve tehlikesine karşı acil ve topyekûn bir savaşa girişmedikçe asla sükûnet bulup huzura kavuşamayacak. Özetle Hükümete yapılan dayatma şu: Suriye’ye girin ama Esed/Baas rejimiyle veya PKK/PYD’yle değil IŞİD’le savaşmak üzere. Suriye’ye girmek-girmemek konusunda ilkesel bir duruşları yok, bu aşikâr. Zorlamakta ısrarcı oldukları iş, Türkiye’ye basit bir lejyoner misyonu biçmekten ibaret. (...)

YAZININ DEVAMI >>>

 

HABERE YORUM KAT