1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. PKK Koridoru Irak’a Uzandı!
PKK Koridoru Irak’a Uzandı!

PKK Koridoru Irak’a Uzandı!

Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’in boşalttığı bölgelere yerleştirilen PKK, tüm dikkatler buradaki savaşa yönelmişken, Irak’ın kuzeyinde de faaliyet alanını genişletti.

07 Ekim 2016 Cuma 09:37A+A-

PKK, IŞİD’in Haziran 2014’te Musul’u ele geçirmesinden sonra Irak’ta yaşanan istikrarsızlık, otorite ve güç boşluğu neticesinde, Irak’ın kuzeybatı ucundaki Ezidi nüfusun yoğun yaşadığı Sincar’dan Bağdat’ın doğusundaki Şii, Kürt ve Türkmenlerin yaşadığı Hanekin’e kadar uzanan hat boyunca, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) kontrolündeki topraklarda ABD’nin fiilî desteği ile etkinlik sağladı.

ABD Destekli PKK’nın Irak Topraklarındaki Örgütlenmesi!

Bölgede son birkaç yılda kamuoyunun gözünden kaçan en önemli ayrıntılardan biri, ABD destekli PKK’nın Kuzey Suriye dışında Irak toprakları içinde de üsler kurup örgütlenmesiydi. PKK, “IŞİD ile mücadele” adı altında başta Sincar olmak üzere Kerkük ve çevresinin yanı sıra, Tuzhurmatu ve Hanekin’de de konuşlandı.

PKK’nın Irak’taki siyâsî uzantısı olan Tevgera Azadi (Kürdistan Özgür Toplum Hareketi) isimli oluşum, Ocak 2016’da ABD’lilerin bilgisi dâhilinde “1. Kerkük Bölge Konferansı” adıyla Kerkük’te bir kongre yapmış ve çok kültürlü kentte “öz yönetim” kurulması için bir yol haritası belirlemişti. Bu hamle, aslında Suriyeli Kürtleri zora soktuğu kadar Iraklı Kürtleri ve Türkmenleri de zor durumda bıraktı. Çünkü özyönetim hamlesi, operasyonlar sonrası bölgede değiştirilecek demografik yapı ve haritaların altyapısı niteliğindeydi.

Haydar el-İbadi Yönetimi Ses Çıkarmıyor!

ABD destekli PKK’nın Kerkük’teki faaliyetleri bunlarla sınırlı kalmadı. PKK, kentin Türkmen ilçesi Dakuk’ta da ABD’nin Erbil Konsolosluğu’nun bilgisi dâhilinde bir ofis açtı. Bölgedeki Kürtler, Türkmenler ve Araplar arasında rahatsızlığa yol açan bu hamleler, PKK ABD korumasında olduğu için bugün de devam ediyor.

Bunun yanında Türkiye’nin Başika’daki varlığından rahatsız olan Haydar el-İbadi yönetimi ise PKK’ya karşı bir hamle yapmak yerine ABD onayıyla örgüte yardım etmeyi sürdürüyor. Sincar’da Ezidiler için kurulan YBŞ’ye (Sincar/Şengal Direniş Birlikleri) yardım etme kılıfıyla PKK’ya ulaştırılan lojistik-silah-mühimmat desteğinin 40 milyon dolara ulaştığı belirtiliyor. Örgüt ayrıca Sincar’da 4 adet kampını faaliyete geçirdi. Buranın Kandil’e alternatif olarak kullanılacağı söyleniyor.

ubeydi_pkk_ziyareti.jpg

Ubeydi Yasal Olmayan PKK Kampını Ziyaret Etmişti!

Türkiye, geçtiğimiz yıl Musul yakınındaki Başika’ya bir üs kurdu. Askerî üste Kürt, Arap ve Türkmenler IŞİD’e yönelik operasyonlar için bir buçuk yılı aşkın bir süreden bu yana eğitime tâbi tutuldu. Şimdiye dek 15 bin kişi burada silahlı eğitim aldı.

Türkiye askerinin Başika’yı boşaltmasını isteyen Haydar el-İbadi yönetimi kendisiyle çelişkiye düşüyor. Çünkü daha geçtiğimiz yıl, Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi, yasal olmadığını ilan ettikleri PKK kampını ziyaret etmiş ve yürütülen çalışmaları takdir ettiğini söylemişti.

Kaynak: Yeni Şafak

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum