1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. PKK, Irak Kürdistanında Hezimete Uğradı!
PKK, Irak Kürdistanında Hezimete Uğradı!

PKK, Irak Kürdistanında Hezimete Uğradı!

PKK’nın Irak Kürdistanındaki seçimlerde uğradığı hezimet “demokratik özerklik” projesinin iflası deme değil mi?

03 Ekim 2013 Perşembe 12:17A+A-

HAKSÖZ-HABER

Irak Kürdistanında 4. dönem parlamento seçimleri ülke genelinde işgalin geriye bıraktığı siyasi istikrarsızlık, sürgit devam eden patlamalar ve yol açtığı kaos ve yoğun ekonomik sefalet ortamında yapıldı.

21 Eylül’de yapılan seçimlere otuzun üzerinde parti veya liste katıldı. İktidarda olan KDP ve KYB’nin dışında, muhalif konumda olan liberal-demokrat Goran Hareketi, İslamcı Yekgırto, Komel ve Bızotnewey ile Apocu PÇDK başta olmak üzere değişik görüşlerde olan birçok kesim yarıştı.

Seçimin resmi sonuçlarına göre oyların partilere göre dağılımı aşağıdaki gibi oldu:

-          Kürdistan Demokrat Partisi (KDP):  37.79 % | 743,984

-          Goran Hareketi: 24.21 % | 476,736

-          Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB): 17.8 % | 350,500

-          Yekgirtoya İslam a Kurdistan (Kürdistan İslam Birliği): 9.48 % | 186,741

-          Komala İslamiya Kurdistan (Kürdistan İslami Cemaati): 6.02 % | 118,574

-          Bizotnewey İslami (İslami Hareket): 21.834

-          Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK): 3.605

-          Diğer: 4.69 % | 92,415

Bu sonuçlara göre oyların yüzde 37.79’unu alan KDP, 111 sandalyenin 38’ini alarak birinci parti olmuştur. Yüzde 24.21’lik oy oranıyla ikinci parti olan Goran Hareketi 24 sandalye elde etmiş. Büyük hezimete uğrayan KYB, aldığı yüzde 17.8’lik oy oranıyla 18 sandalye kazanırken; İslami kimlikli partilerden Yekgırto yüzde 9.48’lik oyla 10, Komel aldığı yüzde 6.02’lik oyla 6 ve Bızotnewey de aldığı 21.834 oyla 1 sandalye kazanmış görünmektedir. Üç İslamcı partinin parlamentoya göndereceği toplam milletvekili sayısı ise 17 olmaktadır. Bu rakam Irak Kürdistanının en büyük ve eski partilerinden biri olan KYB’ye yaklaşıktır. PKK’nin Irak Kürdistanındaki siyasi uzantısı PÇDK’nin ise yalnızca 3.605 oy aldığı görülmektedir. PÇDK aldığı bu oy oranıyla bir milletvekili bile çıkaramamıştır.

Demokratik Özerklik Projesinin İflası!

Daha önceki seçimlerde kısmi baskı ve yasaklamalara muhatap kılınarak seçime girmesi engellenen Irak Kürdistanı PKK’si PÇDK, özgür bir seçim durumunda yüksek başarı elde edeceğini iddia ediyor, basın yoluyla toplumun KDP-KYB statükosundan bıktığını ve PKK çizgisine büyük talep olduğunu söylüyordu ancak ortaya çıkan sonuç PKK çizgisinin bölgedeki güç ve etkinlik oranının çapını gözler önüne seriyor. Bırakalım parlamentoya girmeyi bu parti tek bir sandık bile kazanamadı! Aldığı 3.600 civarındaki oyu ise büyük bir olasılıkla kendisinin inisiyatif alanında olan ve Türkiyeli Kürt göçmenlerin ikamet ettiği Mahmur Kampından devşirmiştir.

Bu sonuç Irak Kürdistanında iddia edildiğinin aksine PKK çizgisine hiç de sempati olmadığının açık göstergesi şeklinde okunabilir. Öte yandan yine bu sonuç Kürdistan’ın dört parçasını kapsayacak şekilde düzenlenen KCK’nın “demokratik özerklik” projesine bölgede talep olmadığının somut kanıtı. Onca iddia ve abartılı yorumlara karşın ortaya çıkan bu sonuç PKK basınında neredeyse hiç gündeme bile alınmadı. PÇDK ve PKK basını KCK projesi açısından büyük bir hezimet olan Irak Kürdistanı seçim sonuçları karşısında sağırları oynuyor!

***

Konuyla ilgili Haksöz Dergisinin dün çıkan Ekim 2013 tarihli 271. sayısında Haşim Ay'ın geniş analizi okunabilir.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum