1. HABERLER

  2. HABER

  3. PKK Hendek Politikasına Devam Ediyor!
PKK Hendek Politikasına Devam Ediyor!

PKK Hendek Politikasına Devam Ediyor!

PKK, seçim öncesinde ara verdiği “öz yönetim” çabalarına Yüksekova, Silvan ve Siirt’te devam ediyor.

03 Kasım 2015 Salı 14:16A+A-

Yüksekova’da 2, Silvan’da 1 kişi buralarda kazılan hendeklerde çıkan çatışmalarda öldü. KCK’nın yazılı açıklamasında ve PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan’ın verdiği röportajda bu tip eylemlerin ve çatışma ortamının devam edeceğinin işaretleri var.

“Önümüzdeki Dönem de Çatışmalı Geçecek”

PKK’nın çatı örgütü Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’nın ANF’de yer alan yazılı açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı:

“Seçim öncesi ilan ettiğimiz eylemsizlik ortamında AKP hükûmetinin savaşta ısrar etmesi önümüzdeki dönemin de çatışmalı geçeceğini ortaya koymuş bulunmaktadır.”

“Önümüzde Büyük Mücadele Süreci Var”

PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan, 1 Kasım’da çıkan sonuçları Med Nuçe kanalına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Seçim sonuçları ne bir karamsarlık yaratsın ne de rehavete yöneltsin. Faşist baskı, katliamlar sürdürülecekse barış mücadelesi de daha örgütlü sürdürülecek. Kimse rehavet içerisinde olmasın. Hangi biçimde olursa olsun önümüzde büyük mücadele süreci var.”.

“Öz Yönetim” HDP’yi Engellemedi İddiası

PKK ve HDP’ye yakın yayın yapan yayın organlarında, PKK ve gençlik yapılanması YDG-H’nin seçim öncesi eylemlerinin HDP’ye zarar vermediği seçim sonuçları ve sokak röportajları ile desteklenmek istendi.

Dicle Haber Ajansı ve Özgür Gündem Gazeteleri, seçim öncesinde “öz yönetim” ilan edilen yerlerde 1 Kasım’da nasıl sonuçlar alındığını derledi. Bu yayın organlarında, mezkûr yerlerde HDP’nin oy kaybına uğramadığı iddia edildi.

Yüksekova’da 2 Kişi Öldü

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde PKK’lıların kazdığı hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması için polis operasyon yaptı. Çok sayıda polisin katıldığı operasyonda, öğle saatlerinde ara sokaklarda bulunan göstericiler, polise taş, molotof ve havai fişeklerle saldırdı. Ardından “güvenlik” güçleriyle PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) mensupları arasında çatışma çıktı.

Çatışmada silahla yaralanan Çetin Dara ve Doğan Doğma kaldırıldığı Yüksekova Devlet Hastanesi'nde doktorların çabalarına rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Silvan’da 1 Kişi Öldü

Diyarbakır'ın Silvan Kaymakamlığı, “güvenlik” güçlerinin girişlerini engellemek için PKK'lıların sokaklarına hendek kazıp, barikat kurduğu Tekel, Konak ve Mescit mahallerinde saat 05.00'den ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasak kararı polis araçları ve câmîlerden yapılan anonslara halka duyuruldu. Polise el bombası atmak isteyen bir kişi öldü. Valilik tarafından konuyla ilgili şu açıklama yapıldı:

“Güvenlik kuvvetlerine yönelik EYB (el yapımı bomba) ve silahlı saldırıda bulunan BTÖ mensuplarına müdahale esnasında çıkan çatışmada, 1 BTÖ mensubu etkisiz hâle getirilmiştir. Olay yerinde yaralanan BTÖ mensubu M.T. 112 unsurları tarafından il merkezinde bulunan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne intikal ettirilmiş, ancak şahıs yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybetmiştir.”.

Siirt’te “Öz Yönetim” Girişimi

Siirt Demokratik Halk Meclisi olarak adlandırılan yapılanma, yaptığı duyuruda şehirde “öz yönetim” ilan ettiğini söyledi. Duyuruda şu ifadeler yer aldı:

“Halklarımızın demokratik iradesine ve kendini yönetme iradesine saldırmak çatışmaları derinleştirmekten ve Türkiye’yi Ortadoğu kaosunun içine sürüklenmekten başka bir sonuç vermeyecektir. Bundan dolayı Siirt Halk Meclisi olarak demokratik öz yönetimimizi ilan ediyoruz.”.

Ayrıca seçim öncesinde “öz yönetim” ilan edilen Silopi, Cizre, Nusaybin, Varto, Şırnak dâhil birçok yerde de devlet kurumlarının tanınmayacağı ilan edildi.

Al Jazeera, DİHA, ANF

HABERE YORUM KAT

3 Yorum