1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. PKK: “Avrupa bize savaşı sürdürün dayatmasında bulundu”
PKK: “Avrupa bize savaşı sürdürün dayatmasında bulundu”

PKK: “Avrupa bize savaşı sürdürün dayatmasında bulundu”

PKK yöneticilerinden Duran Kalkan: “(Avrupa) Ateşkes ilan etmeyecek, savaşı sürdüreceksiniz diye bize defalarca dayatmalarda bulundu" dedi. PKK’nın çözüm sürecindeki olumsuz ve saldırgan tutumlarını ifade etmekten kaçınan Kalkan PKK’yı aklamaya çalıştı.

02 Kasım 2021 Salı 15:22A+A-

HAKSÖZ HABER

PKK yöneticilerinden Duran Kalkan Avrupalı müttefiklerinin kendilerini çözümden uzaklaştırmak için çok çabaladığını aktardı.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan ANF’ye verdiği röportajda, “Ateşkes ilan etmeyecek, savaşı sürdüreceksiniz diye bize defalarca dayatmalarda bulunuldu. Bu dayatma açık oldu-gizli oldu, sözle oldu-fiiliyatla oldu ama bize dayatılan çatışmaydı, çözümsüzlüktü. Biz hiçbir devletten bir çözüm dayatması, çözüm programı, çözüm projesi görmedik. Tam tersine bizimle ilişki kurdular, düşüncemizi, siyasetimizi, niyetimizi öğrendiler; eğer niyetimiz çözümden yanaysa, ateşkesten yanaysa onu boşa çıkartmak için saldırılarda bulundular” ifadelerini kullandı.

Yeni bir çözüm sürecini kendilerinin imkansız bulmadığını ifade eden Kalkan, “Az da olsa her şeyin gerçekleşme ihtimali ve imkânı vardır. Burada önemli olan bu ihtimalleri doğru görebilmek, imkân ve fırsatları doğru değerlendirerek amaçlananı gerçekleştirmektir. Bu anlamda Tayyip Erdoğan’ı bir barış sürecine ikna etmek mümkün mü? Bu ihtimali az olan, imkânlarını büyük ölçüde tüketmiş olan bir durumdur” diye konuştu.

Geçmişte barış süreçlerine Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çıkışları doğrultusunda yönelindiğini ancak bunun gerçekleştirilmesine fırsat verilmediğini iddia eden Kalkan, PKK’nın saldırıları için hiçbir şey söylemezken müttefikleri tarafından sıkıştırıldıklarını aktardı.

Yeni süreçlere açık olduklarını dile getiren Kalkan, sürecin sonuca gidememesini ise iki nedene bağladı.

Kalkan, “Birincisi kesinlikle dış ortam Kürt sorununun çözümüne, bu temelde bir barış sürecinin gelişmesine fırsat ve imkan vermedi. Tam tersine Kürt sorunu için çözümsüzlüğü, Türkiye’de de çatışmayı dayattı. Dolayısıyla dışarıya dönük yapılan konuşmalarda sanki birçok güç, birçok dış devlet barıştan, demokratik siyasi çözümden yanaymış, çatışmaya karşılarmış gibi kendilerini gösteriyorlar” yorumunu yaptı.

İkinci nedeni ise AK Parti’nin MHP ile olan ittifakına bağlayan Kalkan, “Aslında Tayyip Erdoğan Türkiye’yi demokratikleştirme, Kürt sorununu çözme imkân ve fırsatlarını çok büyük oranda tüketti, bitirdi” diye konuştu.

PKK’nın Çözüm sürecinde gerçekleştirdiği saldırıları, hendek kazmaları ve şehirleri kurtarılmış bölge olarak adlandırıp kuşatmaya almasını itiraf etmeyen Kalkan’ın söylemleri, popülizme oynayan bir siyasi figürü canlandırmaktan öteye geçmedi.

HABERE YORUM KAT