1. HABERLER

  2. HABER

  3. Periyodik Tabloya 4 Yeni Element
Periyodik Tabloya 4 Yeni Element

Periyodik Tabloya 4 Yeni Element

Periyodik tablonun 7. satırının sonuna dört yeni element eklendi. ABD, Rusya ve Japonya'dan bilim insanlarının keşfettiği sentetik elementler gelecek aylarda isimlendirilecek.

05 Ocak 2016 Salı 10:33A+A-

ABD, Rusya ve Japonya'dan bilim insanları dört yeni element keşfetti. Periyodik tablonun yedinci satırını dolduran elementler, Uluslararası Saf ve Uygulamalı Kimya Derneği (IUPAC) tarafından da tescil edildi.

Periyodik tablodaki numaraları 113, 115, 117 ve 118 olan elementler, diğer tüm aşırı ağır elementler gibi varlıklarını bu hâlde koruyamayarak başka elementlere dönüşüyor. Sentetik elementler, hafif atom çekirdeklerinin çarpıştırılıp radyoaktif süper ağır elementlerin parçalanmasını izleyerek bulundu.

En Son 4 Yıl Önce Yeni Elementler Bulundu

Periyodik tablodaki yerlerine göre geçici olarak adlandırılan elementler gelecek aylarda IUPAC tarafından isimlendirilecek. Japon ekip tarafından bulunan 113 numaralı element, Asya'da isimlendirilen ilk element olacak. ABD merkezli küresel örgüt, en son 2011’de 114 ve 116 sayılı elementleri tescillemişti.

Geçici İsimleri

Uluslararası Kimya Derneği'nin İnorganik Kimya Bölümü Başkanı Profesör Jan Reedjik kimya topluluğunun periyodik tabloda yedinci sırasının tamamlanmasını görmek için sabırsızlandığını söyledi:

“Şimdi element isimlerinin ve sembollerinin resmîleşme süreci başladı. Bu elementler geçici olarak ununtrium (Uut ya da element 113), ununpentium (Uup, element 115), ununseptium (Uus 117) ve ununoctium (Uuo, element 118) olarak adlandırılıyor. Yeni elementler adlarını mitolojik kavramlar, mineraller, ülkeler ya da bilim insanlarından alabiliyor.”.

The Guardian, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT