1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Parlamento Feshedilirse Mısır Tünele Girer!
Parlamento Feshedilirse Mısır Tünele Girer!

Parlamento Feshedilirse Mısır Tünele Girer!

Müslüman Kardeşler milletvekili El-Erian, parlamentonun feshedilmesi halinde Mısır'ın "karanlık tünel"e gireceğini iddia etti.

15 Haziran 2012 Cuma 10:21A+A-

Mahkeme genel seçimde parlamentoya girenlerden üçte birinin milletvekilliklerini düşürdü. 

Mısır kamuoyu, ülke tarihinde ilk kez halk tarafından seçilen milletvekillerinden oluşan parlamentonun Anayasa Mahkemesi tarafından feshedilmesini tartışıyor.

Mısır'da Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi ile devrik lider Hüsnü Mübarek döneminin başbakanı Ahmed Şefik'in yarışacağı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna 2 gün kala Anayasa Mahkemesi önemli bir karara imza etti.

Mısır Anayasa Mahkemesi, genel seçimlerde parlamentoya girenlerden üçte birinin milletvekilliğinin geçersiz olduğunu duyurdu.

Gelişme sonrası askeri konsey olağanüstü toplandı.

Anayasa Mahkemesi, Hüsnü Mübarek döneminin başbakanı olan Ahmed Şefik'in hafta sonu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine katılmasının önünde ise yasal bir engel olmadığını vurguladı.

'YENİ SEÇİMLER YAPILMALI' 

Mısır Anayasa Mahkemesi Başkanı Faruk Sultan, kararı uluslararası haber ajansı Reuters'a telefonla değerlendirdi. Sultan, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararın, parlamentonun feshedilerek yeni seçimlerin yapılması anlamını taşıdığını söyledi.

Mısır televizyonuna konuşan Mursi, “Anayasa Mahkemesi’nin kararına dolayısıyla, devletin kurumlarına ve kuvvetler ayrılığı ilkesine saygı duyuyorum” dedi.

Mursi daha sonra yaptığı bir açıklamada seçmenlere seslenip ülkenin bir dönüm noktasında olduğu uyarısını yaparak şu ifadeyi kullandı:

“Bir azınlık, ulusu yoldan çıkarıp bizi geri almak istiyor. Sandığa gidip bu suçlulara, bu yanlışlara ‘hayır’ diyeceğiz.”

'KARMAŞA GERİ GELECEK'

Müslüman Kardeşler hareketinin siyasi ayağı Özgürlük ve Adalet Partisi başkan yardımcısı Essam el Erian, "Eğer parlamento feshedilirse Mısır karanlık tünele girer. Yeni seçilecek cumhurbaşkanı ne bir parlamentoya ne de bir anayasaya sahip olacak. Bu durum birçok karmaşayı ve sorunu beraberinde getirecek" dedi.

Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi milletvekillerinden bazıları ise, Anayasa Mahkemesi tarafından alınan ‘Mısır Halk Meclisi’nin üçte birinin feshedildiği’ şeklindeki kararın kabul edilebilir ve saygı duyulabilir olduğunu ancak, parlamentonun tamamının feshedildiği şeklindeki yorumun, kanuna uygun olmadığını belirtiyor.  

Parlamentonun feshedilmediğini iddia eden vekiller, 25 Ocak Tahrir Devrimi’nin ardından yapılan ve halk oyu ile kabul edilen geçici anayasaya göre,  Parlamentonun Anayasa Mahkemesi tarafından feshedilemeyeceğini ifade ediyor.

'PARLAMENTOYA DARBE'

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda hile yapıldığını belirterek, seçimlerin iptali için Yüksek Seçim Kurulu'na başvuran cumhurbaşkanı adaylarından Abdulmunim Ebu'l-Futuh da Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla parlamentoya "darbe" yaptığını söyledi. Ebu'l-Futuh, Ahmed Şefik'in cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmasını sağlamak için bu kararın alındığını da iddia etti.

Mısır'da bazı çevreler, devrik lider Hüsnü Mübarek döneminde görev yapanların seçime katılmaması için kampanya yürütüyor.

ASKERİ DARBE ENDİŞESİ

Mübarek yönetimleri tarafından hile ile yapılan seçimler sonucunda oluşturulan parlamentoların 30 yıl devam ettiğini söyleyen uzmanlar, halk tarafından seçilen parlamentonun yedi ay sonra feshedilmesini, askeri darbeye hazırlık olarak yorumlanıyor.

Ülkede askeri darbeye zemin hazırlanmak istendiği görüşündeki yorumcular, Ahmed Şefik’in seçimleri kazanması ve akabinde halkın tekrar Tahrir Meydanı’na dönmesinin sağlanacağını iddia ediyor. Bu durumun ülkeyi kaos ortamı ve darbeye götüreceği öngörülüyor.

Liberal ve sol görüşlü partilere mensup milletvekilleri, mahkemenin söz konusu kararını memnuniyetle karşılayarak, bu tarihten  itibaren parlamentonun feshedildiğini ve toplantılara katılmayacaklarını açıkladı.

TAHRİR HAREKETLENDİ

Parlamentoda Müslüman Kardeşler’den sonra en çok sandalyeye sahip olan Selefi El Nur Partisi, anayasa hükmü için “seçmenlerin özgür iradesini tamamen göz ardı edildiği” yorumunu yaptı. Mahkeme kararını protesto etmek için yüzlerce kişi Tahrir Meydanı’na akın etti.

Öfkenin asıl boyutu Cuma namazı sonrası gösterilerde belli olacak.

Kaynak: Dünya Bülteni

 

HABERE YORUM KAT