1. HABERLER

  2. HABER

  3. Park Sorunu Değil, Düpedüz Nefret Suçu
Park Sorunu Değil, Düpedüz Nefret Suçu

Park Sorunu Değil, Düpedüz Nefret Suçu

ABD'de öldürülen 3 Müslüman gencin yakınları kurbanların nefret suçundan öldürüldüğünü belirtirken, komşuları ise cinayetin park nedeniyle işlenmiş olabileceğini inandırıcı bulmuyor.

13 Şubat 2015 Cuma 12:37A+A-

ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde salı günü evlerinde uğradıkları saldırı sonucu öldürülen 3 Müslüman gencin yakınları, kurbanların nefret suçundan öldürüldüğünü belirtirken, komşuları ise mahallede yeterince park alanı bulunduğunu, cinayetin park nedeniyle işlenmiş olabileceğinin inandırıcı olmadığı düşünüyor. 

23 yaşındaki diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat, 21 yaşındaki eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve 19 yaşındaki baldızı Razan Muhammed'in öldürülmesinin ardından Chapel Hill kasabasında yas sürüyor. 

Gençlerin yakınları ve mahalle sakinleri "herkese el uzatan bu çocukların" nasıl katledildiğine anlam veremiyor. Mahalleli ise olayın park sorunu olabileceğine ihtimal vermezken, gençlerin yakınları "bu vahşetin ancak nefretten kaynaklanabileceğini" belirtiyor.

"Başörtülü eşi taşınıncaya kadar problem yaşamamıştı"

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan kurbanların yakınları, bu vahşi cinayetin nefret suçu olduğu konusunda hem fikir. Öldürülen Deah Barakat’ın akrabası İsmail Mohareb, Barakat ile birlikte büyüdüklerini, küçük yaşlardan itibaren sürekli beraber olduklarını anlattı. Moharab, Barakat ile defalarca seyahat ettiklerini, basketbol turnuvalarında aynı takımda oynadıklarını ifade ederek, haftanın birçok gününde ortak etkinlikler yaptıklarını söyledi.

Barakat ve ailesinin aralarından ayrılmasının kendileri için büyük bir kayıp olduğunu ifade eden Moharab, röportaj sırasında göz yaşlarına hakim olamadı. "Barakat çok iyi bir insandı, harika biriydi" diyen Moharab, "Hala ölmüş olmalarına inanamıyorum. Barakat gerçekten centilmen bir insandı. Basketbol oynarken bile maç sonunda gelir herkesle el sıkışırdı. Toplumu için birçok şey yaptı, mescide her zaman bağışta bulunuyordu" diye konuştu. 

Moharab, cinayetin park nedeniyle işlenmiş olabileceği iddialarına inanmadığını söyledi. "Bu kesinlikle doğru değil" diyen Moharab, tepkisini şöyle dile getirdi: 

"Deah, geçtiğimiz yıldan beri orada yaşıyordu. Eşi yanına taşınıncaya kadar komşularıyla hiçbir problem yaşamıştı. Eşi Yusor başörtülüydü ki bu onun Müslüman olduğunun açık bir göstergesiydi. Tüm problemler de bundan sonra başladı. Eğer bu cinayetin park meselesinden dolayı gerçekleştiğini söyleyenler varsa, bu ayrıntıyı bilmemelerindendir. Bunlar onların Müslüman olmalarından, Kelime-i Şehadet getirmelerinden oldu." 

"Katil onları sürekli rahatsız ediyordu" 

Kuzey Carolina Üniversitesi'nde diş hekimliği ikinci sınıf öğrenci Deah Barakat'ın hem okul arkadaşı hem de komşusu Radwa Behairy, olaya yakından şahitlik edenlerden. Behairy, "Onlar gerçek mükemmel bir çiftti. Sadece kendilerini düşünmeyen, çok istekli insanlardı. Türkiye'ye gidip Suriyeli mülteci çocukları tedavi etmek için kampanya başlatarak para toplamaya başladı. Gönüllü olarak yapıyordu. O, etrafındaki herkesi gülümsetiyordu. Herkes yardım etmekten kaçınmazdı. Eşiyle çok uyumluydular" diye konuştu. 

Beairy, Barakat, eşi ve baldızıyla öldürülmeden önce birlikte yemek yediklerini belirterek, sonrasında yaşananları göz yaşları içinde, şöyle anlattı: 

"Deah ve ailesini daha öncede ziyaret etmiştim. Deah, cinayeti işleyen adamın kendilerine yönelik tutumundan daha önce bahsetmişti. O adamın sürekli rahatsız ederek kendileriyle konuştuğunu, konuşurken her zaman elini silahına koyarak kendilerini tehdit ettiğini anlatmıştı. Öldükleri gün de onların evinde arkadaşımla birlikte öğle yemeği yemiştik. O adam evlerine doğru yürüdü. Arkadaşımla birlikte sokağın diğer tarafında yaşıyorduk, onu gördük. Evlerine girdiğinde kapıya gitti ve hepsini öldürdü." 

"Burada park sorunu yok"

Barakat ailesinin yan sokağında yaşayan Atish Lakhu da yaz aylarında mahalleye taşındığını belirterek, o tarihten bu yana Barakat ailesiyle ilgili herhangi bir şikayet duymadıklarını ifade etti. Lakhu, şunları söyledi:

"Eğer park alanı yüzünden daha önce de tartışma olsaydı duyardım. Hemen karşı taraflarında yaşıyorum. Burada park sorunu olduğunu da açıkçası fark etmedim. Ev arkadaşımın yerine park edenler oluyor, ancak yol kenarına da park edebiliyoruz. Park etme gerçekten bir sıkıntı vermiyor."

Yaşadıkları mahallenin güvenli olup olmadığını taşınmadan önce araştırdığını belirten Lukha, "Buranın çok nezih, güvenlikli bir çevre olduğunu söyleyebilirim" dedi. 

"Bedava park noktaları var"

Barakat gibi Kuzey Carolina Üniversitesi’nde diş hekimliği öğrencisi Nathan Jarnel de mahallede bu tür olay yaşanmasının herkesi şoke ettiğini kaydetti. 

Mahallede bisiklet çalınması gibi bazı suçları duyduklarını, ancak cinayetle karşılaşmadıklarını anlatan Jarnel, "Burada park sorunu da yaşanmıyor. Her dairenin kendine ait, rezerve edilmiş park alanı var. Bunun dışında bedava park edebildiğimiz diğer alanlar var. Eğer ekstra aracınız için yer bulamıyorsanız sokağa park edebiliyorsunuz. Park kesinlikle sorun değil burada. Cinayette söylenilen park sorunu ne bilmiyorum ama görünüşe göre uzun süredir devam eden bir konu gibi" diye konuştu. 

Barakat’ın genç yaştaki bir diğer akrabası Zaid Hammad ise Barakat’ın inancından dolayı aralarından ayrılmış olmasını anlayamadığını söyledi. "Deah, çok ince bir insandı" diyen Hammad, en ufak bir rahatsızlığı olduğunda bile Barakat’ın yardıma koştuğunu, günlerce hatırını sorduğunu dile getirdi. Hammad, "O, her zaman yardıma koşan bir insandı. Alan değil, her kimin ihtiyacı varsa sürekli veren biriydi. Karşılaştığım cömert bir insandı" diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum