1. HABERLER

  2. HABER

  3. Paris Saldırısının Sorumlusu Kim?
Paris Saldırısının Sorumlusu Kim?

Paris Saldırısının Sorumlusu Kim?

Charlie Hebdo’ya saldırı terörizm! Peki Charlie Hebdo’nun yaptığı ne?

07 Ocak 2015 Çarşamba 17:51A+A-

HAKSÖZ-HABER

Charlie Hebdo adlı ve daha önce defalarca uyarılmış, protesto edilmiş olmasına rağmen ısrarla Resululah’ı (s) alaya alan karikatürler yayınlayan mizah dergisinin merkezine yapılan saldırı terörizmden şikayet edenlerin Müslümanları nasıl terörize ettiklerini sorgulamaları gerektiğini göstermiyor mu?

Fransız mizah dergisini hedef alan saldırı üzerine terörizm, İslamcı aşırılık, fanatizm tartışmalarının yeniden gündeme oturacağı kesin. Ama hiç şüphesiz yine tek boyutlu bir tartışma olacak bu!

Eylemin IŞİD tarafından gerçekleştirildiği ilk andan itibaren çok dillendirildi. Önceki sayısında derginin IŞİD lideri Bağdadi’nin karikatürüne yer vermesi bu iddiaya destekleyen bir öğe olarak sunulmakta. Buna karşın eylemcilerin Yemen el-Kaidesi adına eylemi düzenlediklerine dair iddialar da mevcut.

Sonuçta eylem fanatik İslamcı örgütlerden birinin düzenlediği ve Müslümanların tahammülsüzlüklerinin göstergesi olan tipik bir terörist saldırı olarak sunulacak. Fakat Charlie Hebdo’nun ve benzeri yayın organlarının tutumlarıyla yüz milyonlarca Müslümanı nasıl rahatsız ettikleri, onların canlarından daha aziz bildikleri değerlerine saldırılarak nasıl terörize edildikleri tabi ki konuşulmayacak. Neden? Çünkü eleştiri özgürlüğünün sınırını da Batılılar belirliyor da ondan!     

İlk saldırı değil!

Fransız polis sözcüsü maskeli 3 saldırganın kaleşnikovlarla gerçekleştirdikleri saldırıda 2’si polis olmak üzere 12 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. Eylemcilerin polise bina dışına çıktıklarında kaçtıkları sırada ateş açtıkları duyuruldu. Bina içindeki saldırı sırasında eylemcilerin “Hz. Muhammed’in intikamını alıyoruz” diye bağırdıkları da iddia edildi. Polis eylemcilerin kullandığı aracı terkettikleri 20. Bölgede bulduğunu açıkladı.

Bu saldırı Charlie Hebdo’nun uğradığı ilk saldırı değil.  2011 yılında Molotof kokteyli atılarak yakılmıştı. Bu dönemde çizilen bir karikatürde Hz. Muhammed’in ağzından “gülmekten ölmezseniz 100 kırbaç” ifadesine yer verilmiş; yine Hz. Muhammed’in dergide “ konuk yazar” olarak Tunus’ta İslamcı partinin seçim zaferini kutlamak için yazı kaleme aldığı şeklinde bir sayı hazırlanmıştı.

Saldırı sırasında ölenler arasında “Charb” maslahını kullanan derginin 47 yaşındaki editörü Stephane Charbonnier ve “Cabu” maslahıyla çizen Jean Cabut, ayrıca Georges Wolinski ve Bernard Verhalc isimli karikatüristler var.

Temmuz 2005’teki Londra saldırılarından bu yana Avrupa’da düzenlenmiş en kanlı eylem olduğu söylenen Charlie Hebdo baskınından sonra Kabine olağanüstü toplandı. ABD ‘den yapılana açıklamada da saldırının yakından takip edildiği bildirildi.

Derginin bugün tanıtılan son sayısının kapağında yine Fransa’nın İslamlaştığına dair bir iddiaya yer verilmişti. Haftalık 30 bin tiraja sahhip Charlie Hebdo son dönemlerinde mali sıkıntı içine girdiğinden yakınarak okuyucularından destek istemişti.

Paris saldırısı sonrası daha önce İslam karşıtı karikatürler yayınlayarak tüm dünyada Müslümanların protesto eylemlerine sebep olan Danimarka'da yayınlanan Jylandenposten gazetesi ve çevresinde de yoğun güvenlik önlemleri alındı.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum