1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Papa Franciscus Irak’ta
Papa Franciscus Irak’ta

Papa Franciscus Irak’ta

Irak ilk kez bir Papa tarafından ziyaret ediliyor.

06 Mart 2021 Cumartesi 11:29A+A-

Irak’a ziyarette bulunan Katoliklerin dini lideri Papa Franciscus, Bağdat’ta Cumhurbaşkanı Berhem Salih, siyasi liderler, sivil toplum kuruluşu (STK) liderleri ve diplomatlarla görüşmesinde konuşma yaptı.

“Hac için Irak’a geldim.” diyen Papa, Iraklı Müslümanlar ve Hristiyanları selamladı. Papa, Irak’ın iç savaş ve terörden etkilendiğini vurgulayarak, tüm bunların ülkeye yıkım ve ölüm getirdiğini kaydetti.

Yezidilere IŞİD tarafından yapılan saldırılara da değinen Papa, bunları kınadıklarını söyledi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı da Papa, dayanışma çağrısı yaptı.

"Daha iyi bir dünya bırakmalıyız"

Terör saldırılarında evlatlarını kaybedenlerin acısını paylaştığını söyleyen Papa, "Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmalıyız. Kardeşçe yaşamak gerçek diyalog ister. Irak’taki dinlerin çeşitliliği ülkeyi yüz yıllar öncesinden özel konuma yükseltmişti. Ülkeyi yeniden kalkındırmak yetmez. Yeniden kalkındırmayı başarmak önemli. Yıllarca Irak için dualar ettik. Aşırıcılık ve hoşgörüsüzlük yeter. Irak’ı riske atan bölgesel gerginliklere karşı durmak gerekiyor. Irak’ın kalkınması ve barışı için uluslararası topluma görev düşüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Papa Franciscus, Irak’taki Hristiyan varlığının ülkeye zengin miras bıraktığını da sözlerine ekledi.

Sistani ile görüştü

Irak resmi haber ajansına göre, Papa Franciscus'un bulunduğu araç konvoyu Necef Havalimanı’ndan Şiilerin en büyük dini mercisi Ali es-Sistani'nin evine geçti. Papa ile Sistani görüşmesi dini mercinin evinde başladı.

Papa Franciscus, dün Bağdat'ta Başbakan Mustafa el-Kazımi ve Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüşmüştü. Katoliklerin ruhani lideri, Bağdat'ta Seyyidet'ül Necat Kilisesi'ni de ziyaret etmişti.

Papa'nın Necef sonrası Nasiriye'deki antik Ur kentine geçmesi bekleniyor.

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

3 Yorum