1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Pandemi Avrupa ekonomisini vurmaya devam ediyor
Pandemi Avrupa ekonomisini vurmaya devam ediyor

Pandemi Avrupa ekonomisini vurmaya devam ediyor

Avrupa ekonomisi pandemi döneminde daralmaya devam ediyor

13 Kasım 2020 Cuma 14:25A+A-

HAKSÖZ HABER

Avrupa Birliği'nin resmî istatistik kurumu Eurostat tahminlerine göre AB ve avro bölgesi ekonomileri yılın üçüncü çeyreğinde de küçülmeye devam edecekler.

Eurostat beklentilerine göre AB ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllık bazdan yüzde 4.3 daralırken, avro bölgesi ekonomisi de yüzde 4.4 küçülecek.

Öte yandan baz etkisi ile birlikte AB ve avro bölgesi ekonomilerinin üçüncü çeyrekte, bir önceki çeyreğe kıyasla, sırasıyla yüzde 11.8 ve yüzde 12.6 büyümesi bekleniyor.

Avrupa Birliği ya da AB 27 üye ülkeden oluşan birliği tanımlarken, avro bölgesi ifadesi avronun tek para birimi olarak kabul edildiği 19 üye ülkeyi belirtiyor.

Eurostat tahminlerine göre verileri bilinen üye ülkeler arasında en büyük yıllık GSYH düşüşü yüzde 8.7 ile İspanya'da beklenirken, onu yüzde 6 ile Romanya ve yüzde 5.8 ile Çek Cumhuriyeti takip ediyor. Öte yandan hiç bir ülke için büyüme tahmini bulunmuyor.

AB ve avro bölgesi ekonomileri yıllık bazda ikinci çeyrekte sırasıyla yüzde 11.8 ve yüzde 11.4, ilk çeyrekte ise yüzde 3.3 ve yüzde 3.7 küçülmüştü.

Eurostat'a göre işsizlik oranı da her iki bölgede de artış kaydedeceği tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz Aralık ayında Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Kovid-19 virüsü Avrupa'yı çok sert vurmuş, alınan yüksek tedbirler ekonomiye ciddi zararlar vermişti.

Uluslararası kurumlar küresel ekonomide de oluşan ciddi zararların birkaç yıl içerisinde ancak bertaraf edilebileceğini ifade ediyor.

HABERE YORUM KAT