1. HABERLER

  2. HABER

  3. Pamukkale Üniversitesi'nde Başörtüsü Yasağı mı?
Pamukkale Üniversitesi'nde Başörtüsü Yasağı mı?

Pamukkale Üniversitesi'nde Başörtüsü Yasağı mı?

Pamukkale Üniversitesi'nde diplomak almak isteyen başörtülü/sakallı öğrencilerden "başörtüsüz/sakalsız" fotoğraf getirmeleri istendi.

10 Eylül 2014 Çarşamba 12:13A+A-

Denizli Pamukkale Üniversitesi'nden mezun olan başörtülü ve sakallı öğrenciler, bu halleriyle çektikleri resimlerle diploma alamıyor. 

Üniversiteden mezun olanlar için yapılan duyuruda, diploma için başörtüsüz ve sakalsız fotoğraf getirmeleri istendi. Küçük bir el ilanı ile yapılan duyuruda yer alan ifadeler öğrenciler arasında tepkiye yol açtı.

Sosyal medya üzerinden anında yayılan üniversiteye ait el ilanında, diploma almak isteyenlerin yerine getirmesi gereken şartlar belirtiliyor. Şartlar arasında "sakalsız/başörtüsüz" fotoğraf seçeneği de bulunuyor.

Okul yönetimi, bu düzenlemenin yönetmelik gereği olduğunu belirtiyor; ancak birçok okul tepki çektiği ve ayrımcılığa neden olduğu için bu yönetmeliği uygulamıyor.

ÜNİVERSİTEDEN AÇIKLAMA: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Üniversite yönetiminden Rektöre Hüseyin Bağcı imzasıyla yapılan açıklamada, okulda böyle bir yasağın ya da uygulamanın olmadığı belirtilerek, konu hakkında soruşturma açıldığı ifade edildi. 

Açıklamada şöyle denildi: 

“Bireyin iç dünyasındaki dini duygu ve inanışların dış dünyaya yansıması özgürlüklerin gereğidir. Anayasa'nın 15'inci maddesinde savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde dahi kimsenin din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamayacağı ve bunlardan suçlanamayacağı açıkça belirtilmiştir. 

Başörtüsü serbest olmadan diğer özgürlükler yapay ve anlamsız olmakta; bütün insan hakları, demokrasi, eşitlik söylemleri havada kalmaktadır. Din ve vicdan özgürlüğü başta olmak üzere bütün özgürlüklerin ilk ve en önemli eşiği başörtüsü özgürlüğüdür. Bu bağlamda üniversitemizde öğrencilerimiz, öğretim üyelerimiz ve çalışanlarımız inançlarının gereğini yerine getirmektedirler.

GEÇMİŞTEN KALMA BİR BELGE

Geçmiş dönemde hazırlanmış ve geçersiz olan belgede, başörtüsüz ve sakalsız fotoğraf istendiği ibaresi yer almaktadır. Oysa üniversitemiz diplomalarında fotoğraf bulunmamaktadır. Gerek mezuniyet belgesinde gerekse diplomalarımızın hazırlanmasında, fotoğraf istenmemektedir. Bu olayla ilgili soruşturma başlatılmış olup, gereği süratle yapılacaktır.”

Söz konusu afiş:

pamukkale-universitesi-mezuniyet-belgeleri.jpg

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum