1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Özgür Suriye Ordusu Zafere Koşuyor
Özgür Suriye Ordusu Zafere Koşuyor

Özgür Suriye Ordusu Zafere Koşuyor

Günlerdir rejimin düzenli ordularıyla çatışan muhalifler, Halep Kalesi'ni ve şehir merkezini ele geçirdi.

04 Ağustos 2012 Cumartesi 02:17A+A-

Halep'te bulunan Yeni Akit Gazetesi muhabiri Hüseyin Kulaoğlu, izlenimlerini aktarmaya devam ediyor:

Üst üste kayıp verdiği için büyük panik yaşayan Esed güçleri, dün de mültecileri ve sivilleri hedef aldı. Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı'ndaki yerleşim yerlerine roket ve havan mermileriyle saldıran Esed, 21 mülteciyi katletti. Rejim askerlerinin, Hama'nın Arbain bölgesine gerçekleştirdiği saldırılarda ise üç aileden toplam 50 kişiyi öldürdüğü bildirildi.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Halep’te zafere koşuyor. ÖSO; ülkenin kuzeyinde yer alan Halep Kalesi'ni ve şehir merkezini dün ele geçirdi. Bölgedeki yerel kaynaklar, ÖSO'nün birkaç gündür nizami ordu ile girdiği çatışmalarda şehir merkezinin büyük bir kısmının yanısıra tarihi Halep Kalesi'ni ele geçirdiğini bildirdi. Halep'te gün boyu Salahaddin ve çevre semtlerinde iki ordu arasında sokak çatışmalarının yaşandığını belirten kaynaklar, Esed yönetimine bağlı birliklerin ele geçirilen yerleri geri almak için hava bombardımanının yanısıra ağır silahlarla saldıracaklarını ileri sürdü. ÖSO, dün de Halep'te stratejik askeri yerlere saldırılar düzenlemiş, sözkonusu yerlerin bir kısmını ele geçirmişti. Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Ebu Ali de, Esed'in Halep’teki karargahını ele geçirdiklerini söyledi. Halep'i teslim alacaklarından şüphe duymadıklarını ifade eden Ebu Ali, canları pahasına da olsa Esed’ı devireceklerini söylüyor.

ESED GÜÇLERİ PANİKLE SAĞA SOLA SALDIRIYOR

Yaklaşık 30 kişilik bir direnişçi grubuyla beraber Halep'teki çatışmaların yoğun bir şekilde yaşandığı Selahaddin mahallesinde, 20 saat geçiriyoruz. Esed rejimine bağlı askerler şehri havadan ve karadan bombalıyor. Esed’in askerleri karadan tanklar, havadan da helikopter ve uçaklarla hedef gözetmeden rastgele ateş ediyor. Gece boyunca bomba ve kurşun sesi hiç kesilmedi. Hedef gözetmeden rastgele atılan bombalar, bir iki sokak ötemize düştü. Muhaliflerin cephesinde gece sabaha kadar kurşun sesleri ile tekbir sesleri birbirine karışıyor.

MUHALİFLER CANI PAHASINA MÜCADELE EDİYOR

Uçaklardan ve helikopterlerden gelen atışlardan oldukça çekindikleri görülen muhaliflerin, yol boyunca uçak veya helikopter geldiğine yönelik ikaz alması üzerine ara sokaklara girip, araçları hemen terk ediyor ve siper pozisyonu alıyor. Halep sokaklarında köşe başlarını tutan muhalif grupların birbirleri ile bağlantıları çok iyi değil. Birbirlerini iyi tanımamalarına rağmen bir ortak amaç etrafında birleşen direnişçiler; tankların sokaklara girmesini engellemek için canları pahasına mücadele ediyor.

KISITLI İMKANLARA RAĞMEN BAŞARILILAR

Gıda, ilaç, elektrik gibi sıkıntılar yaşayan muhalifler, en çok da silah sıkıntısı çekiyor. Tanksavar ve kaleşnikof gibi hafif silahlara sahip olan muhalifler, kurşun sıkıntısı sebebiyle gerçek gücünü ortaya koyamıyor. Yardım beklediklerini açıkça ifade ediyorlar. Bir direnişçinin silahının kabzasının kırık olması sebebiyle eline aldığı karton parçasını kabza olarak kullanması dikkat çekiyor.

ELEKTRİK YOK, JENERATÖRLER DEVREDE

Halep’te elektrik telleri direklerden kesildiği için şehre hiç elektrik verilmiyor. Geceleri ise el feneri bile yakılmıyor. Bombaların ve kurşunların aydınlattığı şehirde, el feneri ihtiyaç olduğu zaman yakılıyor. Çünkü el fenerinin yanması demek Esed güçlerinin kullandığı helikopterlerin hedef olmak demek... Telsizlerin, telefonlar ve el fenerleri ise jeneratörlerle şarj ediliyor.

TANKLAR GELDİ, ÇATIŞMA BAŞLADI

Esed güçlerinin tanklarının bir iki sokak yakınımıza kadar sokulması ile bir anda korkuyla karışık bir heyecan yaşadık. Bulunduğumuz sokaktaki çatışmaların hareketlenmesi üzerine yerimizi gazeteci olarak haliyle terk ediyoruz. Bizim çatışma bölgesini kısmen terk etmemizin ardından yaşanan çatışmada muhalif gruptan dört kişi vuruldu ve bir direnişçi hayatını kaybetti.

ESED'İN KARARGÂHI ELE GEÇİRİLDİ

Halepte geçirdiğimiz süre içerisinde bizi heyecanlandıran bir başka durum ise direnişçilerin Esed güçlerinden aldığı karargah binasını görmek oldu. Halep'in Cezmeti mahallesinde bulunan karargahı istihbaratçılardan temizleyen muhalifler tamamıyla kontrolü ele geçirmiş. Karargahtaki Hafız Esed, Beşşar Esed ve Basil Esed'in fotoğraflarının yüzleri siyaha boyanarak, kapatılmış.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum