1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Özgür-Der: "Hasta Mahkumlara Kulak Tıkamayın"
Özgür-Der: "Hasta Mahkumlara Kulak Tıkamayın"

Özgür-Der: "Hasta Mahkumlara Kulak Tıkamayın"

Özgür-Der bugün yayınladığı basın açıklamasında hapishanelerde bulunan hasta mahkumlara dikkat çekti.

18 Şubat 2014 Salı 11:15A+A-

HAKSÖZ-HABER

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya imzasıyla bugün yayınlanan basın açıklamasında Türkiye'deki hukuk sisteminin problemli olduğuna vurgu yapılırken yeniden yargılama mevzusu üzerinde duruldu.

Yeniden yargılamanın bir hak olduğunun belirtildiği açıklamada fakat bu hakkın Ergenekon, Balyoz gibi davaların sanıklarıyla sınırlı kalmaması gerektiği hatırlatıldı. Özellikle hasta mahkumların sorunlarının çözülmesinin talep edildiği açıklamada 28 Şubat döneminin hukuksuzluğu içerisinde tutuklanmış ve şu an hapishanede hastalıklarla mücadele eden ve Edirne F Tipi cezaevinde kalan Metin Kaplan'ın tahliye edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

***

Hasta Mahpusların Sessiz Çığlıklarına Kulak Tıkanmasın!

KANSER HASTASI METİN KAPLAN TAHLİYE EDİLSİN! 

18 Şubat 2014

Türkiye’de hukuk sisteminin tepeden tırnağa sorunlu mahiyeti ve adli mekanizmanın işleyişindeki çarpıklıktan dolayı pek çok kişinin mağdur edildiği kanaati toplumda yaygın bir biçimde paylaşılmaktadır. Ve buna ilaveten son dönemde yargı merkezli tartışmalardan ötürü kamuoyunda kimi davalara ilişkin kumpas iddiaları ve yeniden yargılama taleplerinin yoğun biçimde gündemleştiği de görülmektedir.

Elbette ortaya atılan kimi iddiaların ciddi şüphelere yol açtığı göz önünde bulundurulduğunda haksızlığa ve mağduriyete maruz kaldığı düşünülen kişilerle ilgili olarak yeniden yargılama talebinin bir hak ve adaletin gereği olduğu tartışmasızdır. Mamafih mesnetsiz biçimde yargılanma ve haksız yere cezalandırılma olgusunun sadece Ergenekon, Balyoz, Şike gibi davalarının sanıklarıyla sınırlı olarak ele alınması kabul edilemez. Üstelik de Ergenekoncu zihniyetin gadrine uğramış sayısız insanın cezaevlerinde yıllardır mağdur edilmeleri gerçeği de göz önünde bulundurulduğunda bu durum şüphesiz çok daha büyük bir çelişki ve haksızlık demektir.

28 Şubat sürecinde “İslami örgüt” davaları kapsamında yargılanan ve brifingli yargı tezgahından geçirilerek mahkum edilen sayısız insanın cezaevlerinde yıllardır yaşadıkları mağduriyet bu noktada çok daha yakıcı bir gündem olarak ele alınmayı hak etmektedir. Ne var ki, bu insanların içinde bulunduğu duruma ilişkin olarak, bırakalım yeniden yargılama ve haksızlığın giderilmesi gibi adımları, en basit insani hassasiyetlerden dahi eser görünmemektedir. Bu kişiler arasında hastalık nedeniyle mağduriyetleri katlananların halleri ise çok daha vahim bir duruma işaret etmektedir.

Metin Kaplan da ağır hastalık nedeniyle cezaevinde mağduriyeti katlanan kişilerden biridir. Kamuoyunda babası Cemalettin Kaplan’ın adıyla anılan ve Anadolu Federe İslam Devleti örgütü olarak yargılamalara konu olan dava neticesinde ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılmış ve halen Edirne Cezaevinde bulunan Metin Kaplan yakalandığı kanser hastalığıyla nedeniyle 3 yıldır büyük mağduriyet içindedir. Cezaevi şartlarında tedavisinin sağlıklı yürütülemediği gerekçesiyle çeşitli kereler tahliye talebinde bulunulmasına rağmen Metin Kaplan tahliye edilmemiştir.

Hak ve hukuk mefhumlarının paspas gibi çiğnendiği 28 Şubat sürecinde Anıtkabir’in bombalanması gibi oldukça sansasyonel ama bir o kadar da soyut ve mesnetsiz suçlamalarla yargılanan Metin Kaplan hakkında verilen ağır mahkumiyet kararının yeniden gözden geçirilmesi adaletin tesisi ve mağduriyetin giderilmesi için gerekli bir adımdır. Bununla beraber gelinen aşamada yargılamanın mahiyeti ve haksızlığın giderilmesi talebinden öte ölümcül bir hastalıkla pençeleşen bir insanın tedavi sürecinin sağlıklı şartlarda yürütülebilmesi gündemdedir. Bu oldukça basit, temel bir insani taleptir. Görmezden gelinmesi, karşılanmaması hukuka aykırılık içerdiği gibi, ahlaki açıdan da büyük bir ayıp teşkil edecektir.

Adalet Bakanlığını hasta mahpusların durumuyla ilgili olarak vakit kaybetmeksizin düzenleme yapmaya ve insanlık vicdanında daha derin yaralar açabilecek tutumlardan kaçınmaya çağırıyoruz. Bu bağlamda tedavisinin daha sağlıklı ve normal şartlarda sürdürülebilmesi için Metin Kaplan’ın acilen tahliye edilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz.

Rıdvan Kaya
Özgür-Der Genel Başkanı

 

HABERE YORUM KAT