1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Özbekistan'da başörtüsü yasağı iddiası doğru mu?
Özbekistan'da başörtüsü yasağı iddiası doğru mu?

Özbekistan'da başörtüsü yasağı iddiası doğru mu?

Türkiye’de bazı haber kaynakları Özbekistan’da “başörtüsü ve uzun eteğin” yasaklandığını iddia etti.

31 Aralık 2021 Cuma 13:01A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de son haftalarda Özbekistan’da başörtüsü ve uzun eteğin yasaklandığı yönünde bir takım iddialar öne sürüldü.

Özbekistan’daki kaynaklardan alınan bilgiye göre bu tarz yasaklamalar yerel yöneticiler eliyle gerçekleşiyor ancak devletin aldığı resmi bir karardan söz etmek mümkün değil.

Özbekistan son yıllarda büyük bir değişim ve dönüşüm geçiriyor. Şevket Mirziyoyev’un iktidara gelmesinden sonra özgürleştirici adımların atıldığı ülke Sovyetlerden kalma rejimlerin baskıcı ve zorba politikalarını reddeden bir görüntü veriyor. 1994 senesinde yasaklanan başörtüsü de geçtiğimiz eylül ayında tekrar serbest bırakıldı.

Bu hayırlı gelişmelerin yanında Özbekistan’da var olan statüko ise direnmeye devam ediyor. Başörtüsü ve dini sembollere yönelik atılan düşmanca adımlar bu bağlamda anlaşılabilir. Bunun dışında şuan için devletin resmi olarak giriştiği bir İslam düşmanı politikadan söz etmek mümkün değil!

İddialar üzerine resmi makamlardan açıklamada geldi.  Özbekistan Yüksek ve Mesleki Eğitim Bakanlığı Sözcüsü Zafar Amirkulov, ülkedeki üniversitelerde başörtüsü ve uzun eteğin yasaklandığına dair sosyal medyada ve bazı basın organlarında yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydederek, “Yüksek ve Mesleki Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilerin giyinmelerine herhangi bir sınırlama getirilmemiştir. İnsan hakları ve özgürlükleri önceliğimizdir ve buna saygı duyarız” dedi.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum