1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Özbekistan İslami Hareketi 87 Kayıp Verdi
Özbekistan İslami Hareketi 87 Kayıp Verdi

Özbekistan İslami Hareketi 87 Kayıp Verdi

Furqon sitesinde yayımlanan açıklamada, 2011 yılında Özbekistan İslami Hareketinin 87 üyesinin öldürüldüğü kaydedildi.

01 Şubat 2012 Çarşamba 11:15A+A-

Özbekistan İslami Hareketi'nin (ÖİH), 2011 yılında ciddi kayıplar verdiği bildirildi. ABD ve AB ülkeleri dahil dünyanın bir çok ülkesinde faaliyeti yasaklanan Özbekistan İslami Hareketi hakkında Özbekçe yayın yapan Furqon internet sitesinde yayımlanan açıklamada, 2011 yılında örgütün 87 üyesinin öldürüldüğü kaydedildi. Açıklamada, ÖİH'nin öldürülen üyeleri arasında 10 farklı ülke vatandaşının olduğu hatırlatılırken, bunlar arasında 64 Afgan, 10 Tacik, 6 Kırgız, 4 Özbek ve birer Rus, Alman ve Pakistanlının olduğu ifade edildi.

Son olarak uluslararası koalisyon güçlerince yapılan açıklamada ise, Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Tahar eyaletinde, Özbekistan İslami Hareketi liderlerinden olduğu bilinen Özbek asıllı İlham'ın öldürüldüğü kaydedilirken, İlham'ın örgütün feda eylemcileri timi sorumlusu olduğu, ayrıca 25 Aralık'ta Tahar'da meydana gelen 19 kişinin öldüğü ve 40'tan fazla insanın da yaralandığı bombalı saldırılardan sorumlu tutulduğu dile getirildi.

"Özbek terörle mücadele uzmanları", 2011 yılında ÖİH'nin 87 üyesini kaybetmesini ciddi kayıp olarak değerlendirdi. Örgütün verdiği kayıpların, bölge ülkelerinin "uluslararası terör"le mücadelede daha aktif yer almasıyla bağlantılı olduğunu belirtiliyor.

Aynı kaynaklar, ÖİH'nin 2011 yılında ciddi kayıp vermesine rağmen bitirilemediğini ve örgütün faaliyet alanının, son yıllarda sığındıkları Pakistan ve Afganistan'ın bazı bölgeleriyle sınırlı kaldığını vurguluyor. 

Son yıllarda örgütün üyeleri arasında parçalanmaların olduğu iddia ediliyor. Bu parçalanmada Özbekistan İslami Hareketi'nin kurucu lideri Tahir Yoldaş'ın 2010 yılında katledilmesinin etkili olduğu ifade ediliyor.

Özbekistan İslam Hareketi nasıl kuruldu

Özbekistan İslami Hareketi, 1990'lı yılların başlarında Özbekistan'ın Fergana Vadisi'ndeki Namangan kentinde hükümete muhalif İslami görüşlü Tahir Yoldaşev ve 1980'lı yıllarda Afganistan'da bulunan eski Sovyet ordusunda komando olarak görev yapan Cuma Haciyev (Cuma Namangani) tarafından kuruldu.

Esas amaçları arasında silahlı mücadele yoluyla ülkedeki rejimi devirerek yerine İslam devleti kurmak olan Özbekistan İslami Hareketi, 1990'lı yıllarda konuşlandıkları Tacikistan ve Afganistan'da yapılanmasını başardı ve bölgedeki İslami görüşlü kişi ve grupları bünyesinde birleştirdi.

1999-2001 yıllarında Kırgızistan'ın güneyi ve başkent Taşkent da dahil Özbekistan'ın bazı bölgelerinde bir çok silahlı saldırılar düzenleyen Özbekistan İslami Hareketi, halen Afganistan ve Pakistan'da konuşlanmış durumda. 

 

HABERE YORUM KAT