1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Özbek Muhaliften Üç Lidere ‘İstikrarsızlığa Karşı Adım Atın’ Mektubu
Özbek Muhaliften Üç Lidere ‘İstikrarsızlığa Karşı Adım Atın’ Mektubu

Özbek Muhaliften Üç Lidere ‘İstikrarsızlığa Karşı Adım Atın’ Mektubu

Özbek muhalif Dr. Namoz Normumin Mohammad; Erdoğan, Putin ve Nazarbayev'e bir mektup yazarak ülkesindeki istikrarsızlığa karşı adım atmalarını istedi.

01 Eylül 2016 Perşembe 14:00A+A-

Özbekistan’daki siyasi baskılar sonucu Türkiye’ye gelen muhalif isimlerden Dr. Namoz Normumin Mohammad Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e birer mektup yazdı.

Dr. Mohammad, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırılması üzerine ülke meclisinin toplanıp yeni cumhurbaşkanlığı seçimi organize etmesinin anayasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatarak üç liderden ülkedeki istikrarsızlığa karşı adım atması gerektiğini belirtti.

Dünya Bülteni’nde yer alan Özbek muhalif Dr. Mohammad’in mektubunun tam metni şöyle:

Sayın Devlet Başkanları;

Size bu mektubu Özbek muhalefetinin bir üyesi olarak yazmaktayım.

Bildiğiniz gibi 27 Ağustos'ta Özbekistan’ı 27 yıldır otoriter usulle yöneten İslam Kerimov beyin kanaması geçirdi ve şimdi koma durumunda hastanede bulunuyor. Onun bundan sonra Özbekistan Cumhurbaşkanlığı görevlerini yerine getirmesi pek mümkün görünmüyor.

Özbekistan Anayasasına göre, Cumhurbaşkanı hastalık ya da başka nedenle görevine devam edemeyeceğinden Parlamento 28 Ağustos’ta toplanarak, Cumhurbaşkanı görevlerini geçici olarak Senato Başkanına vermeli ve yeni Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üç ay içinde yapılmasını ilan etmeli idi.

Ama Kerimov olmadan siyasi kararlar almayı öğrenmeyen şimdiki yönetim Anayasada gösterilen bu adımı bile yürürlüğe koyamadı.

Benim Sizlere müracaat etmemin nedeni çok aşikardır:

Özbekistan’ın mevcut lider kadrosu devletimizi yönetmeye acizdir. Bu da Allah korusun, ülkede sosyal ve siyasi kargaşaya hatta iç savaşın başlangıcına yol açabilir. Umarım, benim ne demek istediğimi sizler deneyimli siyasetçiler olarak çok iyi anlamaktasınız.

Eğer Özbekistan’da sosyo-politik durum kontrolden çıkarak, ülkede kargaşa yaşanmaya başlarsa, bu siyasi yangın öncelikle Orta Asya bölgesini vuracaktır. Çünkü bölgedeki tüm ülkelerin çok büyük siyasi, ekonomik ve sosyal sorunlar içinde olduğu bilinmektedir. Böyle olumsuz durum özellikle Kazakistan ve Rusya'daki sosyal ve siyasi istikrar için risk oluşturacaktır.

Dolayısıyla Özbekistan’daki mevcut siyasi paralize durumuna kayıtsız kalmamanız gerektiğini düşünüyorum. Öte yandan, Özbekistan’ı İslam Kerimov ekibinin yönetemeyeceği de aşikar bir gerçektir.

Bu durumda yapılacak iş Özbekistan’da Özbek muhaliflerin de katılacağı özgür ve adil bir seçimle yeni bir cumhurbaşkanının görevi devralmasıdır. Ancak, ne yazık ki mevcut yönetim böyle önemli siyasi görevi de yerine getiremiyor.

Sayın Putin, Sayın Nazarbayev ve Sayın Erdoğan;

Ben Sizlerin birlikte Özbekistan'da Özbek muhaliflerin de katılacağı yeni bir başkanlık seçiminin organize edilmesine, böyle bir seçimin barış ortamında yapılmasına, bu seçim sonrası işbaşına gelecek yeni yönetimin sosyal ve siyasi istikrarı korumasına ve ülkenin yeniden ayağa kalkmasına yardımcı olmanız gerektiğini düşünmekteyim.

Aksi takdirde, eğer Özbekistan'daki sosyo-politik durum kontrolden çıkarak bu politik kargaşa Orta Asya'ya da yayılırsa, ülkeleriniz de bu istikrarsızlıktan zarar görebilir.

Saygılarımla…

Dr. Namoz Normumin Mohammad, Özbek muhalif

Dr. Namoz Normumin Mohammad kimdir?

1957 yılında Özbekistan’da Tirmiz şehrine yakın bir köyde doğdu. 1980’de Taşkent Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra genel cerrahi uzmanı olarak çalıştı.

1990’lı yıllarda önce Özbekistan’ın bağımsızlığı için sonra ise İslam Kerimov rejimine muhalefet etmek için siyasi hayata katıldı. 1993’te muhalefete karşı uygulanan baskıdan dolayı Türkiye’ye geldi.

Türkiye’de siyasi faaliyetini sürdürmekle beraber, İslam dini ve Türk tarihi konularında araştırmalarda bulundu. Özbekistan’daki siyasi durum ve toplumsal hayat hakkında kitaplar ve makaleler yayınladı.

Sürgündeki Türkistan Müslümanlarının sivil kuruluşu olan “Türkistan-Der” kurucu üyesi olan Dr. Namaz N. Muhammed, Özbek dilinin yanında, Anadolu Türkçesi, Rusça, Norveççe, orta derecede Arapça ve İngilizce bilmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

HABERE YORUM KAT