1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Özbek Aktivistlere Hapishanedeki Muhaliflerle Görüşme İzni
Özbek Aktivistlere Hapishanedeki Muhaliflerle Görüşme İzni

Özbek Aktivistlere Hapishanedeki Muhaliflerle Görüşme İzni

"Ezgulik" adlı insan hakları örgütü vekilleri, Özbekistan'ın yurt dışında yaşayan en önemli muhalif lideri Muhammed Salih'in gazeteci kardeşi Muhammed Bekcan'ı tutuklu bulunduğu hapishanede ziyaret ettiler.

23 Temmuz 2016 Cumartesi 20:48A+A-

Özbekistan'ın yurt dışında yaşayan en önemli muhalif lideri Muhammed Salih'in gazeteci kardeşi Muhammed Bekcan, 17 yıldan bu yana hapiste tutuluyor.

20 Temmuz günü Özbekistan’da resmi olarak itiraf edilen "Ezgulik" adlı insan hakları örgütü vekilleri Vasila Inoyatova ve Abdurrahman Tashanov ülkenin, Nevai ili Zarafşan şehrindeki 64/46 sayılı cezaevi tutuklu bulunan gazeteci Muhammed Bekcan’ı ziyaret ettiler.

Dünya Bülteni sitesinin aktardığına göre “Ozodlik” radyosuna konuşan Abdurrahman Tashanov'un haberine göre, 1999 yılından bu yana siyasi tutuklu olarak bulunan Muhammed Bekcan’ın sağlık durumu iyi ve yetkililerin ona kötü davranışı ve baskısı azalmış durumda.

61 yaşındaki Muhammed Bekcan muhalefetteki Özbekistan Halk Hareketi lideri Muhammed Salih’in kardeşi ve hapse atılmadan önce muhalif ERK gazetesinin editörü idi.

Muhammed Bekcan, Taşkent’te 1999 yılında yaşanan bombalama olaylarına karıştığı iddiasıyla Kiev'den kaçırılmış ve Özbekistan’a getirilerek 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Üç yıl önce ceza süresinin bitmesine bir ay kala Bekcan’a cezaevini yönetimine itaatsizlik suçundan yine 4 yıl 8 ay hapis cezası verilmişti. Ona verilen ikinci ceza müddeti 2017 yılı başında sona erecek ama onun serbest bırakılacağı halen belirsiz.

Uluslararası arenada prestijli insan hakları kurumları Özbekistan’da en uzun dönem hapishanede bulunan siyasi muhaliflerden Muhammed Bekcan’ın serbest bırakılması için dünya genelinde kampanya başlatmıştı.

“Ezgulik" insan hakları örgütü vekilleri Burada "Ezgulik" insan hakları temsilcileri, diğer cezaevlerine, özellikle Müslümanları toplama kampı olarak bilinen Karakalpakistan ili Jaslik cezaevindeki İslam Kerimov dikte rejimi muhalifleri ziyaret etmeleri için kendilerine izin verildiğini bildirdiler.

 

HABERE YORUM KAT