1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ÖSO Ra’sul Ayn'da Kontrolü Sağladı
ÖSO Ra’sul Aynda Kontrolü Sağladı

ÖSO Ra’sul Ayn'da Kontrolü Sağladı

Ceylanpınar'ın karşısındaki Ra’sul Ayn'ın kontrolü tamamen Özgür Suriye Ordusu'na geçti.

14 Kasım 2012 Çarşamba 17:23A+A-

Muhalifler kasabada zafer turları atıyor ancak kentten zaman zaman silah sesleri de geliyor.

Suriye'nin Haseki kentine bağlı Ra’sul Ayn bölgesinde yoğunlaşan çatışmalarda son olarak muhaliflerin zaferlerini ilan ettiği haberleri geliyor. Ra’sul Ayn'ın kontrolünü ele geçirmek amacıyla ordu birlikleri ile Özgür Suriye Ordusu arasında 6 günden bu yana devam eden hava destekli operasyonların şiddeti arttı.

Esed'e bağlı ordu birliklerinin dünden bu yana Haseki kentinden Ra’sul Ayn'a tank, mühimmat ve personel takviyesi yaptığı belirtilen bölgede sabah gerçekleştirilen hava bombardımanının ardından çatışmalar da şiddetini artırdı.

Bugün gün içinde ise muhaliflerin kenti tamamen ele geçirdiği haberleri yayılmaya başladı. Kentte zafer turları atan muhaliflerin Esed'e bağlı birliklerle girdikleri çatışmalarda ölen askerleri toprağa gömdüğü görüntüleri de internette video paylaşım sitelerine düştü.

Ra’sul Ayn ilçesinde son günlerdeki yoğun çatışmalar sırasında muhalifler tarafından öldürülen Suriyeli askerler toplu mezarlara gömülüyor. Cesetlerin gömüldüğüne dair görüntüler internete düştü.  Fotoğraflarda, öldürülen rejim askerlerinin cesetlerinin bir kamyonet kasasına konularak, ilçe yakınlarında açılan toplu mezarlara görülüyor. Son olarak cesetlerin üzerlerine Esed'in fotoğrafı bırakılıyor ve ardından mezarlar kapatılıyor.

turkiye-suriye-siniri-rasulayn-ceylanpinar02.jpg
Kenti ele geçirdikleri belirtilen muhalifler Türkiye askerlerinin mevzilerinin yanına kadar geldi.

KURŞUNLAR CEYLANPINAR'A İSABET ETTİ

Çatışmalarda yaralanan 6 Suriyeli ambulansla Ceylanpınar Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Bu arada çatışmalardan seken bazı mermilerin Ceylanpınar'da sınıra yakın noktalarda bulunan ev, iş yeri ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Öğretmenevi gibi kamu binalarına isabet ettiği görüldü.

ÜÇ KÖY BOŞALTILDI

Suriye'nin Halep kentine bağlı Ayn El Arap bölgesine elleri silahlı bir grup muhalifin çatışma amaçlı geleceği bilgisinin alınmasının ardından sınır komşusu Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde sınıra yakın 3 köy jandarma tarafından güvenlik amacıyla boşaltıldı. Jandarma ekipleri sınırda uzun namlulu silahlar ve zırhlı araçlarla devriye gezerken, iş makineleri de sınıra yakın yerlerde mevziler kazdı. Askeri hareketliliğinin gözlemlendiği sınırda bekletilen tankların ise namluları Suriye'ye çevrilmiş durumda.

Jandarma tarafından boşaltılan, Mürşitpınar, Kendircik ve Gülebale köylerindeki vatandaşların ise daha güvenli yerlere geçtiği öğrenildi.

UÇAKLAR DA KEŞİF UÇUŞLARI YAPIYOR

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının da bölgede uçuş yaptığı görüldü.

turkiye-suriye-siniri-rasulayn-ceylanpinar01.jpg

TÜRKİYE'DEN ÖNEMLİ KARAR

Bu arada Türkiye önemli bir karar aldı. Suriye'nin Türkiye sınırını ihlal etmesi durumunda anında müdahale yetkisi, sınır hattında görevli komutanlara devredildi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bugün yaptığı açıklamada, "Sınırlarımızı ihlâl eden Suriye uçak veya helikopterlerine gerekli cevap verilecektir. Orada yaşayan vatandaşlarımızın gönlü ferah olsun. TSK 24 saat görevinin başındadır. Oradaki birliklere de anında müdahale yetkisi verilmiştir. Yetki, olay yerindeki yetkili komutanlara devredilmiştir" dedi.

5 KİLOMETREDEN FAZLA YAKLAŞAMAZLAR

Suriye uçak ya da helikopterlerinin iki ülke arasında 1971 tarihinde imzalanan Suriye Hudut Komisyonu Halep Toplantısı Protokolü'nün 15. maddesine göre, Türkiye sınırına 5 kilometreden fazla yaklaşmaması gerekiyor. Ancak bu karar, son dönemde Suriye tarafından sıkça ihlal ediliyor.

HABERE YORUM KAT