1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ortadoğu'da 13 Milyondan Fazla Çocuk Eğitimden Yoksun
Ortadoğu'da 13 Milyondan Fazla Çocuk Eğitimden Yoksun

Ortadoğu'da 13 Milyondan Fazla Çocuk Eğitimden Yoksun

Birleşmiş Milletler (BM), Ortadoğu'daki savaşların 13 milyon fazla çocuğu eğitimden yoksun bıraktığını duyurdu.

03 Eylül 2015 Perşembe 17:34A+A-

BM Çocuklara Yardım Fonu (Unicef), Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da bir kuşağın eğitim alma umutlarının tükendiğini söylüyor.

Unicef'in raporuna göre Suriye, Irak, Yemen ve Libya'da 9 bin okul kullanılmaz halde.

Raporda bölge genelinde öğretmenlere ve okullara yönelik saldırılar da listeleniyor.

Unicef'in Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu bölge müdürü Peter Salama, "Çatışmaların yıkıcı etkisi bölge genelinde çocuklar tarafından hissediliyor" dedi.

Salama, "Bu yalnızca okullara yönelik fiziksel bir zarar değil. Okul çağındaki bir kuşak, umutlarının ve geleceklerinin tükendiğini, çaresizliğe sürüklendiklerini görüyor" diye konuştu.

Suriye, Irak, Yemen, Libya ve Sudan'da okul çağındakilerin yaklaşık yüzde 40'ına denk gelen 13.7 milyon çocuk eğitimden mahrum. BM, bu oranın gelecek aylarda yüzde 50'ye çıkabileceğini söylüyor.

Okullara saldırı

Unicef raporuna göre 2014 yılında Suriye, Irak, Libya, Filistin, Sudan ve Yemen'de 214 okula saldırı düzenlendi.

Suriye'de de 2011 yılı Mart ayından bu yana her 4 okuldan biri kapandı ve 2 milyondan fazla çocuk eğitimden yoksun bırakıldı.

Raporda, "Bölgede adam öldürme, adam kaçırma ve öğrencilerin, öğretmenlerin, eğitim personelinin keyfi tutuklanmaları sıradanlaştı" deniyor.

Binlerce öğretmen çatışma kaygısından görevlerinden ayrılırken, çocuklar da ailelerine yardımcı olmak için çalışmaya başladı.

Unicef, okula gidemeyen çocukların savaşa da katıldığını belirtiliyor.

Peter Salaman, bölgede eğitim olanaklarının geliştirilebilmesi için yılda 300 milyon dolar ek fona ihtiyaçları olduğunu duyurdu.

BBC

 

HABERE YORUM KAT