1. HABERLER

  2. HABER

  3. Orban: "Mülteci" Değil, "Göçmen" Denmeli
Orban: "Mülteci" Değil, "Göçmen" Denmeli

Orban: "Mülteci" Değil, "Göçmen" Denmeli

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, AB'nin Türkiye gibi “mülteci” akınıyla karşı karşıya olan ülkelere yardım için fon oluşturması gerektiğini söyledi. Orban, Avrupa'ya gidenlerin “mülteci” değil “göçmen” sayılması gerektiğini savundu.

07 Eylül 2015 Pazartesi 12:36A+A-

“Mülteci”lerin geçişini engellemek için Sırbistan sınırına tel örgü çeken Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa'ya gelmelerini önlemek için “mülteci”lerin bulundukları ülkelere para yardımı yapılmasını önerdi.

Başkent Budapeşte'de Macar diplomatlara bir konuşma yapan Başbakan Viktor Orban:"Avrupa Birliği bir fon oluşturmalı. Türkiye gibi ülkelere mülteci sorunuyla baş edebilmeleri için yardım etmeliyiz." dedi.

Sağcı lider, Avrupa'nın kendi sınırlarını “mülteci”lere karşı koruması gerektiğini de savunurken, kıtaya gelen “mülteci”lerin statüsünün de “göçmen” olduğunu öne sürdü.

Avrupa'da “mülteci” ve “göçmen”ler arasında yasal haklar bakımından farklar bulunuyor.

Mülteci-Göçmen Farkı

1951 Mülteci Konvansiyonu'na göre “mülteci”ler özgürlükleri ve can güvenliklerinin bulunmadığı bir ülkeye geri gönderilemiyor. “Göçmen” ise herhangi bir ülkeden başka bir ülkeye savaş dışında herhangi bir nedenle giden kimse olarak tanımlanıyor. Ülkeler resmî belgeleri bulunmayan “göçmen”leri sınır dışı edebiliyor.

Bu yüzden Avrupa'daki sağcı politikacıların çoğu sınır dışı edilebilmeleri için savaşlardan kaçanları bile “mülteci” yerine “göçmen” olarak nitelendirmeyi seçiyor.

gocmen_multeci_farki.jpg

Kaynak: Reuters, BM, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT